Întâlnirea Societății Bibliștilor Ortodocși Români, la Mănăstirea Nicula

de | nov. 13, 2023

În perioada 13-14 noiembrie 2023, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, are loc întâlnirea anuală a Societății Bibliștilor Ortodocși Români (SBOR). Tema întâlnirii de anul acesta a fost legată de Sfânta Evanghelie după Matei.

Deschiderea oficială a celei de a 6-a întâlniri a membrilor SBOR a avut loc luni, 13 noiembrie, când este marcată Ziua Bibliei, zi în care se face și pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, unul dintre cei mai mari exegeți ai Sfintei Scripturi.

Astfel, de la ora 10:00, în biserica nouă a așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei o oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența membrilor Societății Bibliștilor Ortodocși Români, veniți din toată țara.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre importanța Scripturii și despre faptul că e necesar să ne lăsăm ghidați de Sfinții Părinți în înțelegerea textului sfânt. În acest sens, ierarhul a amintit de Sfântul Ioan Gură de Aur, un mare exeget al Sfintei Scripturi, pomenit azi în calendarul ortodox.

Apoi, în aula Centrului de Conferințe și Studii Patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cadrul mănăstirii, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru univeristar la Catedra de Vechiul Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a ținut prelegerea inaugurală, urmată de alte alocuțiuni și susțineri de referate.

În decursul celor două zile de lucru, cei peste 20 participanți, specialişti ai studiului biblic de la facultăţile de teologie din ţară, participă la ședințe de lucru și la program liturgic al mănăstirii, conform diaconului lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

De asemenea, participanții vor discuta și vor susține referate pe diferite subiecte, dintre care amintim:

  • Pr. conf. univ. dr. Cătălin Vatamanu – „Rolul genealogiilor biblice pentru înțelegerea istoriei mântuirii omului”;
  • Lect. univ. dr. Cristinel Iatan – „Evanghelia după Matei și interpretarea de tip peșarim”
  • Diac. conf. univ. dr. Alexandru Mihăilă –  „Înviere și învieri. Câteva observații despre Matei 27,51-54”;
  • Arhid. conf. univ. dr. Olimpiu-Nicolae Benea – „Scaunul lui Moise” – responsabilitatea interpretării Legii în Evanghelia după Matei;
  • Pr. lect. univ. dr. Ion Bora – „Păgânii și vameșii Evangheliei după Matei”;
  • Protos. dr. Hrisostom Ciuciu – Cine sunt cei „prea mici”? Ἐλάχιστος (Matei 25, 40) – o reconsiderare ermineutică;
  • Pr. lect. univ. dr. Mihai Ciurea – „Aluzii și ecouri mateiene în Epistola sobornicească a Sfântului Iacov”;
  • Pr. dr. George Rednic – „Criterii la Judecata Universală plecând de la Matei 25, 14-46”;
  • Pr. lect. univ. dr. Ion Reșceanu – „Tetraevangheliarul Sf. Nicodim de la Tismana în raport cu tradiția manuscriselor biblice slavo-bizantine”.

Ziua Bibliei

Ziua Bibliei este marcată anual la data de 13 noiembrie, în ziua când se face și pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, unul dintre cei mai mari exegeți ai Sfintei Scripturi.

Ziua Bibliei a fost instituită în anul 2006, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în data de 14-15 noiembrie 2006. Scopul zilei este acela „de a reaminti datoria morală şi de conştiinţă de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa Bisericii și a credincioşilor”.

Pe teritoriul ţării noastre, prima biblie în limba română, tradusă integral, a apărut în anul 1688, sub patronajul domnitorilor Şerban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „Biblia de la Bucureşti” sau „Biblia lui Șerban Cantacuzino”.

Scurt istoric

Ideea înfiinţării Societății Bibliștilor Ortodocși Români (SBOR) își are rădăcina în anul 1912, iniţiator fiind profesorul Nicolae Bălan de la Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu, mai târziu Mitropolit al Ardealului, conform paginii oficiale SBOR.

„Scopul Societăţii Bibliştilor Ortodocşi Români este interpretarea şi răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, potrivit tradiţiei liturgice şi patristice a Bisericii Ortodoxe, tălmăcirea şi diortosirea de texte ale Sfintei Scripturi şi alcătuirea de comentarii din perspectivă hermeneutică ortodoxă. Mai mult decât atât, ne dorim ca prin această societate să desfăşurăm programe de cercetare, primul a fost deja anunţat, şi anume «Biblia liturgica», adică modul cum a fost receptată Sfânta Scriptură în cultul Bisericii noastre. Avem în vedere şi înfiinţarea unui centru de studii la Ierihon sau Ierusalim pentru doctoranzi, studenţi, preoţi şi credincioşi”, a spus pr. prof. dr. Constantin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, conform paginii oficiale SBOR.

Înfiinţarea acestei societăţi este şi o urmare a proiectelor iniţiate la nivelul Patriarhiei Române, şi anume Dicţionarul biblic, enciclopediile şi manualele biblice.

„Este nevoie să avem o muncă coordonată cu nişte rezultate consistente şi eficiente pentru câmpul pastoral-misionar al Bisericii noastre, de aceea trebuie să fim organizaţi, să asumăm deplin o identitate şi să promovăm nişte structuri de lexic misionare inteligibile în societatea de astăzi. Dincolo de aspectele de organizare a acestei societăţi, trebuie să facem în aşa fel, încât într-un termen destul de scurt să venim cu o hermeneutică ortodoxă, cu nişte repere exegetice specific ortodoxe şi atât de necesare pentru crearea unităţii mesajului în consens cu unitatea Scripturii şi în vederea realizării unităţii creaţiei.”, conform pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Diac. lect. Stelian Pașca-Tușa / SBOR

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...