,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, prăznuită la Gherla

de | nov. 21, 2016

Luni, 21 octombrie 2016, la Parohia ,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din orașul Gherla,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un numeros sobor de preoți,  a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul hramului.

De dimineață, ierarhul a fost întâmpinat de protopopul de Gherla, părintele Paul Isip, alături de preoții slujitori și numeroși enoriași care au participat la sărbătoarea comunității.

După citirea pericopei evanghelice, oferind-o pe Maica Domnului ca exemplu, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre importanța pregătirii sufletului prin curățire, pentru a-l putea primi pe Hristos așa cum se cuvine.

La finalul Liturghiei, părintele Vasile Ciciovan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei pentru vizită, dar și credincioșilor care îi sunt alături în activitatea pastorală de fiecare zi.

Praznicul de astăzi ne aduce aminte de momentul în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au adus la Templul din Ierusalim pe fiica lor, Fecioara Maria, în vârstă de trei ani.
Astfel, ei  au împlinit făgăduinţa făcută lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui spre slujire lui Dumnezeu. Fecioara Maria a rămas la Templu până la vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu dreptul Iosif.
Sărbătoarea, denumită popular şi Vovidenia sau Ovidenia a fost instituită în amintirea sfinţirii unei biserici din Ierusalim de către patriarhul Iustinian, biserică ce era închinată momentului aducerii la Templu a Sfintei Fecioare.
Primul hram al acestei biserici s-a serbat la data de 21 noiembrie a anului 543, iar de atunci această sărbătoare se prăznuieşte întotdeauna pe 21 noiembrie.
Sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul înainte de secolul 7, iar în Apusul creştin în perioada secolelor XV-XVI.
Pentru a marca importanța acestei sărbători, Biserica a hotărât astăzi dezlegare la peşte.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...