Invitație | Eveniment aniversar: 30 de ani de arhierie ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei

de | feb. 21, 2020

În cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va organiza luni, 24 februarie 2020, un eveniment cultural dedicat aniversării a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu.

În cadrul serii va fi prezentat și lansat volumul „Crăciunul și Paștile aduc bucuriile”, apărut la Editura Renașterea, care conține pastoralele Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, adresate credincioșilor în cei 30 de ani de arhierie.

„Bucuriile sfinte, legate de viața spirituală, sunt declanșate pe pământ, dar ele trec cu noi și în eternitate. Asemenea bucurii am încercat să le facem credincioșilor prin pastoralele noastre de Crăciun și Paști.”, mărturisește Mitropolitul Andrei în prefața cărții.

La acestă manifestare vor fi prezenți si vor lua cuvântul: președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai – acad. Ioan Aurel Pop, actorul Dorel Vișan și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca –  pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.

De asemenea, pianistul Mihai Diaconescu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, va susține un recital de pian.

Evenimentul va fi moderat și prezentat de părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Intrarea este liberă.

Marți, 25 februarie 2020, ierarhul va împlini 30 de ani de arhierie

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

În data de 25 februarie 1990, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, a fost hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Invitație | Eveniment aniversar: 30 de ani de arhierie ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA