ÎPS Andrei: „ÎPS Justinian Chira poate fi numit voievodul spiritual al Maramureșului”

de | oct. 30, 2016

Arhiepiscopul  Maramureșului și Sătmarului, Înaltpreasfințitul Justinian Chira a fost numit de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului  „voievodul spiritual al Maramureșului”. La aflarea veștii trecerii Înaltpreasfinției Sale la cele veșnice, Mitropolitul Clujului a transmis un cuvânt în care a evocat pe scurt personalitatea marelui părinte duhovnicesc, căruia Eparhia Maramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult:

„Înaltpreasfințitul Justinian poate fi numit metaforic voievodul spiritual al Maramureșului deoarece pentru zona de nord a țarii a fost o persoană unică, de fapt, cu Înaltpreasfinția Sa se încheie un capitol din istoria zbuciumată a spiritualității noastre. Mănăstirea Rohia, Eparhia Maramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult Înaltpreasfințitului Justinian. Să nu mai adăugăm și faptul că a fost un număr de ani și Episcop vicar la Cluj”.

„Atunci când Domnul Hristos va reveni și morții vor învia din mormânt, fiecare dintre ei va auzi bătând clopotele din satul lui”. (Înaltpreasfințitul Justinian Chira)

ips-justinian-chira2_w1000_h743_q100

„Peste tot rămâne icoana unui om deosebit, a unui părinte spiritual care a mângâiat, a întărit, a vindecat răni sufletești și a ajutat cât de mult a putut ajuta”, a declarat Înaltpreasfințitul Andrei.

„A plecat la Dumnezeu într-o zi de duminică tocmai în timp ce se oficia Sfânta Liturghie și ne aducem aminte cu nostalgie că și venirea sa pe lume a avut loc tot într-o zi de duminică, în mai 1921. E greu de cuprins o personalitate spirituală care din cale-afară te impresionează și care lasă o dâră de lumină în istoria Bisericii noastre Ortodoxe Române”,a mai spus Mitropolitul Clujului.

1-10Clopotele din Eparhia Maramureșului și Sătmarului vor bate a jale zilele acestea până când Înaltpreasfințitul Justinian va fi înhumat. Înmormântarea Înaltpreasfinției Sale va avea loc joi, 3 noiembrie 2016, de la ora 12:00, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Începând de luni, trupul neînsuflețit va fi depus în catedrală pentru ca toți sătmărenii să își poată lua rămas bun de la arhipăstorul lor.

 

„Dumnezeu să îl odihnească cu drepții Lui și să îi fie veșnică memoria iar noi cei ce rămânem îi purtăm vie recunoștința ca unui mare părinte spiritual pe care l-am avut”, a adăugat Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...