IPS Părinte Andrei a oficiat Vecernia iertării la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | feb. 26, 2023

În prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, profesorii, studenții și elevii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu participă la slujbele specifice primei săptămâni din Postul Mare. La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat special rostește un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Programul duhovnicesc de anul acesta a fost deschis duminică seara, 26 februarie 2023, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Vecernia iertării, urmată de programul catehetic duminical.

Cu acest prilej, în cadrul programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică”, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură și le-a vorbit celor prezenți despre rolul și importanța Postului Mare.

 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a citit rugăciunea specială de dezlegare specifică perioadei de intrare în Postul Mare. Apoi, a avut loc ritualul sărutării păcii, când Arhipăstorul, toți preoții și credincioșii prezenți și-au cerut și dăruit iertarea.

Postul Mare începe cu Vecernia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau „Vecernia Iertării”. Această denumire vine de la ritualul care are loc la finalul slujbei, când slujitorii și credincioșii se îmbrățișează cerându-și iertare, pentru a intra în post cu inimile curate.

Luni seara, 27 februarie, de la ora 18:00, în prima zi a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va oficia slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia se va citi prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Vezi programul din prima săptămână a Postului Mare | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...