ÎPS Părinte Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările Simpozionului Internațional de la Jucu, dedicat marelui cărturar George Barițiu

de | apr. 19, 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat, vineri, 19 aprilie 2024, la deschiderea Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, ajuns la cea de-a treia ediție și a cărei gazdă a fost Comuna Jucu. Organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în colaborare cu Asociația cultural-istorică „Amicii trecutului nostru istoric – ATNIS”, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, Primăria Comunei Jucu, Gimnaziul Tîrnova din Republica Moldova și Grădinița „Ghiocelul” Tîrnova (Republica Moldova), simpozionul comemorează personalitatea complexă a marelui cărturar George Barițiu. Ca și anul trecut, evenimentul s-a desfășurat la Căminul Cultural din Jucu de Mijloc.

ÎPS Părinte Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările și le-a adresat celor prezenți și un gând, în care a subliniat misiunea deosebită pe care o au cadrele didactice, plecând de la două texte din Sfânta Scriptură. Mai întâi, ierarhul s-a folosit de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în Împărăția Cerurilor”. Apoi a citat din Cartea Înțelepciunea lui Solomon: „Învățați-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă…”.  Unul dintre autorii pe care Părintele Mitropolit îl citează constant este marele pedagog Jan Amos Comenius, filosof și gramatician, care și-a dedicat întreaga viață perfecționării metodelor pedagogice. Potrivit acestuia, omul ca să fie om, trebuie să fie format”, or, a completat distinsul ierarh, rolul acesta revine dascălilor și implicit școlii, factor al educației copiilor, alături de familie și Biserică. În finalul alocuțiunii, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe toți cei care au făcut posibil acest eveniment cultural autentic.

La deschiderea simpozionului, cu participare internațională, au mai fost prezenți: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama,  protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, academicianul Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, care a susținut o prelegere despre Avram Iancu, intitulată „Prin educație spre libertate: cazul eroului național Avram Iancu”, prof. dr. Cristian Potora, inspector școlar general adjunct, prof. Iana Morari, șefa Direcției Educației Consiliului Raional Edineț, Republica Moldova, reprezentanți ai administrației locale, ai Școlii Gimnaziale „George Barițiu” Jucu de Sus, părinții Cercului Preoțesc Jucu și cadre didactice.

De asemenea, la bustul marelui cărturar George Barițiu, amplasat în curtea Școlii Gimnaziale din Jucu de Sus, care îi poartă numele, a avut loc și o slujbă de pomenire, urmată de tradiționala depunere de coroane.

Tot vineri a avut loc și prezentarea lucrărilor pe secțiuni, lucrări care vor face obiectul unui volum, așa cum s-a întâmplat și la precedentele două ediții. Sâmbătă a fost organizată o vizită la mormântul lui George Barițiu, aflat la Biserica Dintre Brazi, Sibiu.

Sursă text și foto: Pr. Marius Cristian Focșanu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...