Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche

Mulţi autori de romane science-fiction au prevăzut unele invenţii sau modul în care se va schimba în timp societatea noastră. Puţini au fost însă aşa vizionari precum Jules Verne, scriitorul care ne-a înseninat copilăria cu romanele sale de aventuri, dar pe care îl putem reciti acum cu alţi ochi, pentru a observa cum a intuit el evoluţia tehnologiei şiştiinţei.

Acesta s-a născut la 8 februarie 1828 la Nantes (pe o mică insulă de pe Loara) unde a fost fascinat de vapoarele care plecau şi veneau, acestea fiind o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru aventurile şi călătoriile imaginare care aveau să încânte mai apoi generaţii întregi de copii.

Mama sa era cea care îl încuraja mereu să-și folosească imaginația și de aceea Jules Verne spunea adesea despre ea cum că avea o imaginație și mai bogată decât a lui.

La vârsta de 12 ani, Jules Verne s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca spre India. După ce a fost pedepsit aspru de tatăl său,scriitorul a făcut celebra afirmaţie: “De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.

În anul 1851, el și-a luat doctoratul în drept la Paris așa cum i-a promis tatălui său. Și-a continuat studiile dar între timp scriitorul se delecta cu teatrul și cu marile scrieri ale acelei vremi. Astfel el s-a bucurat de dramele lui Victor Hugo, Alexandre Dumas şi Alfred de Vigny, comediile lui Alfred de Musset șiîn special a fost atras mai mult de clasicii Molièreşi Shakespeare.

În 1863 editorul Pierre Jules Hetzel i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare(o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate) .

Romanele lui Jules Verne au tratat atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (precum putem observa înCopiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur ș.a. ), cât și lumi imaginare (care reies din opereleDe la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări(1870)) .

Acesta a scris și romane care au legătură cu România. Din acestea amintim:Castelul din Carpați (1892) – întreaga acțiune se petrece în Transilvania;Pilotul de pe Dunăre (1901) – unde ultima etapă a călătoriei pe Dunăre are loc de la Porțile de Fier până în Delta Dunării ș.a. .

Jules Verne a muritla data de 24 martie 1905 la Amiens, în casa de pe bulevardul Longueville nr. 44 (actualmente bulevardul Jules-Verne). Înmormântarea sa a atras o mulțime de cinci mii de persoane.

Surse:

Dinu Moroianu, Jules Verne, 1962.

Ion Hobana, Jules Verne in România, Editura Fundației Culturale Române, 1995.

https://www.descopera.ro/cultura/12935763-jules-verne-scriitorul-care-a-vazut-viitorul-acum-doua-secole

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche
Loading
/
Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Cuvântul agheasmă în limba greacă înseamnă apă sfințită. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se...

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...