Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche

de | feb. 8, 2022 | Documentare, Personalitatea zilei

Mulţi autori de romane science-fiction au prevăzut unele invenţii sau modul în care se va schimba în timp societatea noastră. Puţini au fost însă aşa vizionari precum Jules Verne, scriitorul care ne-a înseninat copilăria cu romanele sale de aventuri, dar pe care îl putem reciti acum cu alţi ochi, pentru a observa cum a intuit el evoluţia tehnologiei şiştiinţei.

Acesta s-a născut la 8 februarie 1828 la Nantes (pe o mică insulă de pe Loara) unde a fost fascinat de vapoarele care plecau şi veneau, acestea fiind o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru aventurile şi călătoriile imaginare care aveau să încânte mai apoi generaţii întregi de copii.

Mama sa era cea care îl încuraja mereu să-și folosească imaginația și de aceea Jules Verne spunea adesea despre ea cum că avea o imaginație și mai bogată decât a lui.

La vârsta de 12 ani, Jules Verne s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca spre India. După ce a fost pedepsit aspru de tatăl său,scriitorul a făcut celebra afirmaţie: “De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.

În anul 1851, el și-a luat doctoratul în drept la Paris așa cum i-a promis tatălui său. Și-a continuat studiile dar între timp scriitorul se delecta cu teatrul și cu marile scrieri ale acelei vremi. Astfel el s-a bucurat de dramele lui Victor Hugo, Alexandre Dumas şi Alfred de Vigny, comediile lui Alfred de Musset șiîn special a fost atras mai mult de clasicii Molièreşi Shakespeare.

În 1863 editorul Pierre Jules Hetzel i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare(o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate) .

Romanele lui Jules Verne au tratat atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (precum putem observa înCopiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur ș.a. ), cât și lumi imaginare (care reies din opereleDe la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări(1870)) .

Acesta a scris și romane care au legătură cu România. Din acestea amintim:Castelul din Carpați (1892) – întreaga acțiune se petrece în Transilvania;Pilotul de pe Dunăre (1901) – unde ultima etapă a călătoriei pe Dunăre are loc de la Porțile de Fier până în Delta Dunării ș.a. .

Jules Verne a muritla data de 24 martie 1905 la Amiens, în casa de pe bulevardul Longueville nr. 44 (actualmente bulevardul Jules-Verne). Înmormântarea sa a atras o mulțime de cinci mii de persoane.

Surse:

Dinu Moroianu, Jules Verne, 1962.

Ion Hobana, Jules Verne in România, Editura Fundației Culturale Române, 1995.

https://www.descopera.ro/cultura/12935763-jules-verne-scriitorul-care-a-vazut-viitorul-acum-doua-secole

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche
Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche
/

Ultimele articole

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Aspecte introductive Minunea din centrul istorisirii de astăzi se petrece la Ierusalim. De fapt, la intrarea în Cetate. Apostolul Teolog e precis. Oferă repere clare și chiar descrie cu lux de amănunte contextul. „Poarta Oilor” „Vitezda” și „cele cinci pridvoare”...

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului  – episcop, istoric și mare patriot

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului – episcop, istoric și mare patriot

Melchisedec Ștefănescu,  a fost numit de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat episcop al românilor”. Toată viața a fost un iubitor de învățătură și a încercat să îmbunătățească sistemul  școlar,  ca tot mai mulți elevi să treacă de la sistemul improvizat pe...

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul De aici în eternitate. Acesta a fost bine-cunoscutul Frank...

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Tenor spinto-liric român, Ministru al Culturii între 1991-1992 și director al Operei Române din București între 2001–2005. Astăzi vom vorbi despre Ludovic Spiess. S-a născut la Cluj, într-o familie de oameni modești, fără educație muzicală. Tânărul Spiess a descoperit...

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig este un chimist care a adus bogate contribuții atât în domeniul său de cercetare, cât și pentru noi, oamenii de rând. Invențiile sale ne-au făcut viața mai bună. A descoperit o metodă sănătoasă pentru a produce oglinzi, întrucât vechiile oglinzi...

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska este o eroină de etnie rromă din timpul celui de-al doilea Război Mondial. A salvat viețile a 50 de persone. Alfreda Markowska s-a născut la data de 10 mai 1926 în Galiția, Polonia. Alfreda era de etnie rromă. În anul 1939, în timpul invaziei germane...