Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche

Mulţi autori de romane science-fiction au prevăzut unele invenţii sau modul în care se va schimba în timp societatea noastră. Puţini au fost însă aşa vizionari precum Jules Verne, scriitorul care ne-a înseninat copilăria cu romanele sale de aventuri, dar pe care îl putem reciti acum cu alţi ochi, pentru a observa cum a intuit el evoluţia tehnologiei şiştiinţei.

Acesta s-a născut la 8 februarie 1828 la Nantes (pe o mică insulă de pe Loara) unde a fost fascinat de vapoarele care plecau şi veneau, acestea fiind o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru aventurile şi călătoriile imaginare care aveau să încânte mai apoi generaţii întregi de copii.

Mama sa era cea care îl încuraja mereu să-și folosească imaginația și de aceea Jules Verne spunea adesea despre ea cum că avea o imaginație și mai bogată decât a lui.

La vârsta de 12 ani, Jules Verne s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca spre India. După ce a fost pedepsit aspru de tatăl său,scriitorul a făcut celebra afirmaţie: “De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.

În anul 1851, el și-a luat doctoratul în drept la Paris așa cum i-a promis tatălui său. Și-a continuat studiile dar între timp scriitorul se delecta cu teatrul și cu marile scrieri ale acelei vremi. Astfel el s-a bucurat de dramele lui Victor Hugo, Alexandre Dumas şi Alfred de Vigny, comediile lui Alfred de Musset șiîn special a fost atras mai mult de clasicii Molièreşi Shakespeare.

În 1863 editorul Pierre Jules Hetzel i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare(o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate) .

Romanele lui Jules Verne au tratat atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (precum putem observa înCopiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur ș.a. ), cât și lumi imaginare (care reies din opereleDe la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări(1870)) .

Acesta a scris și romane care au legătură cu România. Din acestea amintim:Castelul din Carpați (1892) – întreaga acțiune se petrece în Transilvania;Pilotul de pe Dunăre (1901) – unde ultima etapă a călătoriei pe Dunăre are loc de la Porțile de Fier până în Delta Dunării ș.a. .

Jules Verne a muritla data de 24 martie 1905 la Amiens, în casa de pe bulevardul Longueville nr. 44 (actualmente bulevardul Jules-Verne). Înmormântarea sa a atras o mulțime de cinci mii de persoane.

Surse:

Dinu Moroianu, Jules Verne, 1962.

Ion Hobana, Jules Verne in România, Editura Fundației Culturale Române, 1995.

https://www.descopera.ro/cultura/12935763-jules-verne-scriitorul-care-a-vazut-viitorul-acum-doua-secole

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche
Jules Verne – scriitor cu o imaginație fără pereche
/
PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....

Cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului va ajunge în România

Cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului va ajunge în România

Pelerinii care vor urca în acest an pe Colina Bucuriei de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se vor putea închina icoanei „Panaghia Soumela”, cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului. Icoana va fi adusă din Grecia alături...

Cădelniţa și tămâia – Cezar Login

Cădelniţa și tămâia – Cezar Login

Tămâia este privită ca unul dintre elementele caracteristice ale celebrărilor liturgice creştine. Însă folosirea tămâiei este mult mai veche. Este atestată în cultul Vechiului Testament (Ieş. 30, 1-8; Lev. 16, 12 etc.), în alte religii şi chiar în scopuri civile,...

In Memoriam Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș Someșanul – Medalion Biobibliografic

In Memoriam Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș Someșanul – Medalion Biobibliografic

Părintele Vasile Flueraș a odrăslit într-o familie cu rădăcini adânci în vechea lume românească din mărginimea Clujului. Părinții săi, Constantin și Rozalia Flueraș, au făcut parte din comunitatea străveche a satului Cluj-Mănăștur, până în anul 1894 o localitate distinctă din punct de vedere administrativ de orașul Cluj. Contribuția românilor din Mănăștur la pulsul românesc al Clujului a fost una deloc neglijabilă, comunitatea avându-l drept reprezentant ales în delegația clujeană la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 pe mănăștureanul Pavel Albu (1885-1939). Asemenea majorității românilor, familia episcopului Vasile și-a adus obolul ei de sânge și lacrimi la înfăptuirea idealului național românesc, bunicul său patern căzând pe fronturile Primului Război Mondial.