Julius Axelrod – un alt fel de medic

Julius Axelrod a fost un cercetător american care a găsit leacul multor boli. A descoperit o substanță de analgezic care nu pune în pericol sănătatea ( substanță folosită și astăzi în medicină). A descoperit o enzimă care ajută în tratarea hipertensiunii și a schizofreniei și a primit Premiul Nobel pentru că a contribuit semnificativ în progresul neuroștiinței.

Julius Axelrod s-a născut la data de 30 mai 1912 în New York. Provine dintr-o familie de imigranți evrei din Polonia.

Axelrod și-ar fi dorit să devină medic, dar a fost respins la admitere la medicină de fiecare dată când a încercat, așa că a ales o altă cale, apropiată medicinii: biologia și științele naturii. În anul 1933 a obținut diploma de licență în Biologie și Științe la Universitatea din New York, apoi diploma de master în anul 1941, de la aceiași Universitate și doctoratul în anul 1955 de la Universitatea din Washington.

În perioada 1933-1935  a fost asistent de laborator la departamentul de bacteriologie a Facultății de Medicină din New York. În perioada 1935-1946 a fost chimist în laboratorul de Igienă Industrială. Aici a testat suplimentele de vitamine care se adăugau în mâncare. Pentru că ziua trebuia să meargă la servici, a fost nevoit să participe la cursurile de master noptea. De asemenea și-a pierdut vedearea la un ochi în urma unui accident de laborator.  În perioada 1946-1949 a fost cercetător asociat la Goldwater Memorial Hospital. În această perioadă coordonatorul său, profesorul Brodie l-a îndrumat să studieze felul în care funcționează analgezicele. În anii 1940 aspirina le cauza utilizatorilor o circulație a sângelui mai dificilă. Axelrod și Brodie au descoperit substanța care cauza acest simptom. Au recomandat ca substanța să fie înlocuită cu paracetamol.    În 1949-1950  a fost chimist asociat la secția de farmacologie chimică la Institutul Național al Inimii din Bethesda. În această perioadă a studiat efectele cafeinei asupra corpului uman, a adrenalinei și al altor substanțe. În 1950 a fost promovat chimist, iar în 1953 chimist senior.

În anul 1954 Julius Axelrod s-a mutat la Institutul Național al Sănătății Minții, în Laboratorul  de Știință Clinică. În următorii doi ani s-a concentrat pe activitatea hormonilor neurotransmițători, cercetare care i-a adus mai târziu Premiul Nobel.  Cercetarea sa a pornit de la descoperirea lui Ulf von Euler, epinefrina, hormonul care este responsabil de răspunsul de autoapărare numit și mecanismul de „luptă sau fugi” („fight or flight” în engleză). Julius Axelrod a descoperit o enzimă care poate neutraliza epinefrina. De asemenea a teoretizat cum epinefrina este ținută de țesut într-o stare inactivă și a arătat felul în care este eliberată atunci când corpul are nevoie de ea. Aceste descoperiri au fost cheia pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul nervos. De asemenea noua enzimă s-a dovedit utilă în tratarea hipertensiunii și a schizofreniei.

În anul 1970 a împărțit Premiul Nobel împreună cu Ulf von Euler și Sir Bernard Katz. Descoperirile celor trei au adus contribuiții uriașe felului în care înțelegem sistemul nervos.

Axelrod spune că satisfacția lui cea mai mare este să fie implicat în descoperirea tratamentului care ușurează durerea și suferința depresiei.

A continuat să cerceteze pentru tratamente noi până când s-a pensionat în anul 1984. A trecut la cele veșnice în data de 29 decembrie  2004.

Julius Axelrod, prin cercetările sale a adus bogate contribuții felului în care înțelegem sistemul nervos și a descoperit tratamente pentru multe boli. Chiar dacă a fost respins de Universitățile de medicină, a ajuns să primească Premiul Nobel pentru categoria „medicină și fiziologie”.  Chiar și dânsul se mira într-un interviu despre „ciudățeniile vieții”, când vrei să faci un lucru, dar Viața îți rezervă ceva mai bun.

 

 

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1970/axelrod/biographical/

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1970/euler/facts/

https://viataverdeviu.ro/raspunsul-lupta-sau-fugi-sau-ce-este-de-fapt-stresul

https://www.britannica.com/biography/Julius-Axelrod

https://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Axelrod

https://www.youtube.com/watch?v=fbUva3BX_KI

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Julius Axelrod - un alt fel de medic
Loading
/
Valeriu Gafencu și experiența lui Dumnezeu | Episcopul Benedict

Valeriu Gafencu și experiența lui Dumnezeu | Episcopul Benedict

Între durerile grele pe care le suporta, Valeriu Gafencu, supranumit „sfântul închisorilor”[1], le vorbea celor din jurul său despre mijloacele de revigorare a vieții spirituale a societății tinere. Cuvântul său pătimit se constituie într-un adevărat manifest...

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Sfântul Pavel în Epistola către Galateni (6, 14) va spune lucrul următor: Mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! De aici și principiul de viață și opera de...

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

„Îmi accept crucea și o sădesc, cu propriile mele mâini, în inima mea. Dacă mi-ai permite să aleg, nu aș schimba nimic, pentru că ești cu mine! Nu mă mai tem, căci am înţeles. Eu Te urmez în patima Ta și în învierea Ta”[1]. Acestea sunt cuvintele cardinalului...

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Cine m-a apropiat de Liturghie şi de Euharistie, decât Maica Domnului? Cine mi-a dat în gând atunci și acum? Mă cutremur când creștinii vin să-şi spună ofurile. La un moment dat le tremură fața, ochii, încep să plângă, şi pe mine mă topesc! Din asta trăiesc! Doamne,...