Lansarea cărții „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”, semnată de Părintele Mitropolit Andrei

de | nov. 30, 2023

În cadrul Serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 30 noiembrie 2023, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, un eveniment editorial prilejuit de lansarea cărții „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”, cea mai recentă apariție editorială semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Apărut anul acesta la Editura Renașterea, volumul – un mic tratat de spiritualitate ortodoxă -atrage atenția asupra a două patimi: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Acestea guvernează instinctele oamenilor și produc dezordine în planul sufletesc și în cel social. Totodată, cartea aduce în atenția cititorilor și chipul unor părinți duhovnicești contemporani, a căror frumusețe interioară poate să inspire și să arate înălțimea spirituală la care este chemat omul.

Noua apariție editorială a fost prezentată de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. De asemenea, un cuvânt a rostit și autorul volumului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a vorbit despre conținutul cărții și le-a mulțumit tuturor celor prezenți.

 

În cadrul evenimentului, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu, a susținut un concert de colinde. De asemenea, a fost vernisată o expoziție de acuarelă cu chipurile mai multor părinți duhovnicești, portrete care se regăsesc și în cartea IPS Părinte Andrei. Acestea au fost realizate de către artistul plastic Iulia Văleanu.

Manifestarea a fost moderată de preotul Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

 

În frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la eveniment au participat numeroși clerici, teologi, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale Eparhiei Clujului, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.

Toți cei prezenți, la finalul evenimentului, din partea Părintelui Mitropolit Andrei, au primit în dar cartea „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”.

Proiectul „Serile culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului” este realizat de către sectorul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

 

Scurtă biografie

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în localitatea Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, acesta este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. La numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, în toamna anului 2013 se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, iar în anul 2023 a fost inaugurat Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian”.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță., precum și altele. Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...