Slujba din Noaptea de Înviere și Liturghia arhierească din ziua de Paști, la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur

de | mai 5, 2024

În Duminica Sfintelor Paști, 5 mai 2024, de la ora 00:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba din Noaptea de Înviere, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur.

La slujbă au participat mii de credincioși, Episcopul-vicar Benedict oferindu-le Lumina Sfântă de la Ierusalim, cu binecunoscutele cuvinte-îndemn: „Veniţi de luaţi Lumină!”.

În cadrul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură pe tema „Paștile – sărbătoarea celor vii”.

„Ceea ce s-a întâmplat în noaptea Paștilor s-a suprapus peste viață noastră, schimbând-o calitativ. Învierea lui Hristos ne indică învierea noastră la sfârșitul veacurilor, însă, deopotrivă, reconfigurează și calitatea vieții la timpul prezent. Paștile, ca sărbătoare a celor vii, ne indică această a doua înțelegere, în sensul părtășiei la «o viață din belșug» (Ioan 10, 10). Socotesc că această perspectivă este nu doar importantă, ci și foarte necesară pentru omul contemporan, descris ca «obosit de viață», indiferent de vârstă. Făcând apel la acest înțeles depășim, pe de o parte, aspectul pur comemorativ al sărbătorii, dar și o viziune exclusiv de nuanță eshatologică, care amână experiența învierii undeva într-un viitor neclar și îndepărtat. Lucrarea credinței și, ca urmare, taina Învierii se trăiește în paradigma «între deja și nu încă», adică pornind de la un prezent concret deschis înspre o istorie a desăvârșirii în veacul viitor. Așadar, expresia cheie pentru accentul pus este «aici și acum». Avem nevoie de înviere, avem nevoie de sens, avem nevoie de perspectivă, avem nevoie de viață din belșug. În acești termeni se înțelege sărbătoarea Paștilor”, a spus Preasfinția Sa.

Cuvântul poate fi citit, integral, AICI.

Slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a bisericii parohiale, în sunete de clopote şi toacă, iar ierarhul, clericii și credincioșii prezenți au cântat troparul pascal „Hristos a înviat!”.

Liturghia Pascală

Duminică dimineața, de la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

După citirea pericopei evanghelice, preotul paroh Dan Cismaș a citit Pastorala Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Praznicul Învierii Domnului din anul mântuirii 2024, intitulată „Iubirea adevărată este jertfelnică”, pornind de la versetul scripturistic „Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” (Ioan 3, 16). Pastorala a fost citită în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prima zi de Paști. De asemenea, poate fi citită, integral, AICI.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Gelu Hotea, împreună cu baritonul Alexandru Chiriac, solist al Operei Brașov, care, la chinonic, a interpretat pricesne.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat coșurile cu bucate aduse de credincioși. Totodată, ierarhul a rostit un scurt gând duhovnicesc.

Scurt istoric

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe arhidiaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA