Liturghia Darurilor și binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” din Bistrița

de | mart. 29, 2024

Vineri, 29 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol Andrei” din Bistrița, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani.

Înainte de oficierea Liturghiei, Mitropolitul Clujului a sfințit icoanele de tip vitraliu din interior si medalioanele cu sfinți care înconjoară exteriorul bisericii, realizate în tehnica mozaic. Lucrările au fost efectuate între anii 2017-2019, prin strădania preoților parohi de atunci: preotul Ioan Pintican (paroh între anii 1991-2020, trecut la Domnul în luna august 2022) și preotul Simion Bretfelean (paroh între anii 1991-2021, acum preot pensionar), cu sprijinul bunilor credincioși.

În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Marius Pintican (Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Bistrița), care este și președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, preotul paroh Mircea Bogdan Oprea (Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bistrița), duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud – preotul Tudor Mudure-Iacob, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna (fiu al parohiei), care este și managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre rolul esențial al Sfintelor Taine pentru mântuirea noastră, afirmând că „Sfânta Cruce este izvorul Tainelor”. De asemenea, a evidențiat faptul că jertfa răscumpărătoare de pe Sfânta Cruce a Domnului Iisus Hristos este actualizată în Sfânta Liturghie.

 

Pentru întreaga activitatea administrativă și pastoral-misionară, în semn de prețuire și recunoștință, IPS Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici preotului pensionar Simion Bretfelean, fost paroh al bisericii între anii 1991-2021.

Părintele paroh Mircea Bogdan Oprea i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Din partea comunității, ierarhul a primit în dar o icoană cu Maica Domnului.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși bistrițeni.

Binecuvântarea locuinței parohiale

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă la apartamentul parohial, unde locuiește preotul paroh Mircea Bogdan Oprea împreună cu familia sa. La finalul slujbei, ierarhul a dăruit doamnei preotese Maria Oprea o icoană cu Praznicul Cincizecimii.

Scurt istoric

Biserica cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol Andrei” din Bistrița a fost construită între anii 1994-2002, fiind împodobită cu pictură în tehnica frescă, executată de pictorii Dan Mihai Ivanovici din București şi Radu Virgil din Brăila. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 29 iulie 2003, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, în timpul păstoririi preoților Ioan Pintican (paroh între anii 1991-2020, trecut la Domnul în luna august 2022) și Simion Bretfelean (paroh între anii 1991-2021, acum preot pensionar), ctitorii sfântului lăcaș.

În prezent, în cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia „Sfântul Apostol Andrei” – Bistrița, avându-l ca paroh pe preotul Marius Pintican, care este și președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud; și Parohia „Sfinții Apostoli Pentru și Pavel” – Bistrița, avându-l ca paroh pe preotul Mircea Bogdan Oprea. Ambele parohii au fost înființate în anul 1991 pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioșilor din cartierele bistrițene „Decebal” și „Andrei Mureșanu”.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...