Liturghie Arhierească în parohia Geaca, la 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”

de | iul. 14, 2018

Sâmbătă, 14 iulie 2018, credincioșii Parohiei Ortodoxe Geaca, protopopiatul Gherla au marcat în mod festiv, în prezența Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împlinirea a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii. Cu acest prilej înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Mitropolit a o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor ce s-au executat în ultima.

În cuvântul de învățătură ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit a vorbit despre râvna și jertfelnicia apostolică.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Ierarhul l-a ridicat la rangul de iconom pe preotul paroh Horea-Niculae Baciu. Domnului Cristian Mureșan i-a fost acordată „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Clujului, pentru aportul adus la renovarea lăcașului de cult din parohia Geaca precum și pentru contribuția materială adusă la alte biserici din Eparhie. Tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii părintele Mitropolit le-a acordat distincții și diplome de aleasă cinstire.

Zidirea bisericii cu Hramul adormirea maicii domnului din Geaca s-a inceput in toamna anului 1938 și a durat vreme de mai bine de 20 de ani, fiind puse la temelia ei în primul rînd truda și credincioșia bunilor locuitori ai acestui sat, care nu au renunțat la mărețul lor vis, chiar dacă vremurile tulburi ale celui de-al doilea război mondial și anii vitregi de după acesta i-au afectat și pe ei. Astfel, în anul 1950 se săvârșește prima sfântă liturghie urmând ca în anii următori biserica să primească podoaba picturii. Deabia în anul 1970 biserica va fi sfințită de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, la acea vreme fiind cel mai impunător lăcaș de cult ortodox din zonă. Pe parcursul anilor s-au efectuat diferite lucrări de întreținere.

În ultima perioadă s-a introdus încălzirea centrală, s-au înlocuit geamurile, s-a turnat șapă în întreaga biserică, înlocuindu-se, deasemenea pardoseala. A fost refăcut exteriorul și s-au executat lucrări la acoperiș. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Pr. Horea-Niculae Baciu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...