Liturghie Arhierească în Parohia Ortodoxă Suciu de Jos, Protopopiatul Lăpuș

de | nov. 26, 2023

Duminică, 26 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia Suciu de Jos, protopopiatul Lăpuș.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin a binecuvântat catapeteasma şi interiorul bisericii, aceasta nefiind târnosită încă.

Soborul liturghisitor a fost alcătuit din arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ, arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, arhim. Gavriil Burzo, de la Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza – Suciu de Sus, pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, pr. Marcel Vasoc, paroh, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Eparhiale „Sfânta Treime”, arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit un cuvânt de învățătură:

„Tânărul acesta (din Sfânta Evanghelie de azi) se spune că a plecat întristat, dar Mântuitorul i-a introdus în minte indeea care l-a măcinat şi nu l-a mai lăsat în pace. Şi după un an de zile, se spune în tradiţia Bisericii, că a vândut tot şi a urmat pe Hristos. A devenit unul din cei 70 de ucenici. Deci, Mântuitorul i-a introdus în minte frământarea, i-a alimentat dorinţa de a intra în Împărăţia Cerurilor prin introducerea acestei idei, că trebuie să renunţe la bunurile materiale dacă vrea să fie alături cu ceilalţi ucenici şi Apostoli. Vedeţi, mari sunt capcanele lumii în care trăim. Este foarte important ca să avem un model de pregătire a copiilor pentru viaţă, cum a fost acest tânăr bogat. Înseamnă că a avut o familie care s-a ocupat de el. A avut posibilităţi materiale să se ocupe de el, dar viaţa pe care a trăit-o în familia lui, cu principiile morale sănătoase, a născut frământarea pentru ceva mai mult, pentru a fi aproape de Hristos, pentru a intra în Împărăţia Cerurilor, pentru că el l-a auzit pe Mântuitorul vorbind despre Împărăţia Cerurilor şi despre cât de fericiţi vor fi cei ce vor cina cu Hristos în Împărăţia Cerurilor. Este bine ca să ne ocupăm de creşterea copiilor, să-i aducem pe lume şi să-i încreştinăm, să le facem cunoştinţă cu Mântuitorul, cu Maica Domnului şi cu sfinţii. Iar rolul preoţilor este să ne împrietenească cu sfinţii. Asta fac preoţii, fiindcă ei sunt slujitorii lui Dumnezeu, ai lui Hristos, ai Maicii Domnului şi ai Sfinţilor şi ei ne împrietenesc, ne duc în proximitatea sfinţilor.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu, de la Facultatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi dirijorul Corului Academic Byzantion, aflat în Episcopia noastră cu prilejul susţinerii conferinţei „Slujirea liturgică din perspectiva stranei”, conferinţă care a avut loc cu o zi înainte, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. De asemenea, au fost prezenți și părintele Adrian Dobreanu, fondatorul grupului „Theologos” și dirijor timp de șapte ani și președinte al Asociației Culturale „Theologos” și Florian Vois, actualul dirijor.

La Sfânta Liturghie au luat parte mai multe oficialități centrale, județene și locale, printre care s-au numărat: senatorul Dan Ivan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, primarul comunei Suciu de Sus, Viorel Paşca și Col. r. Ionel Todoran.

Pentru cei 30 de ani de slujire în această parohie şi ridicarea bisericii, părintele paroh Marcel Vasoc a fost hirotesit iconom stavrofor. Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu, de la Facultatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi dirijorul Corului Academic „Byzantion”, a primit cea mai înaltă distincţie culturală a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt”. De asemenea, pentru întreaga activitate desfășurată, Consiliul Parohial şi cântăreţul bisericesc Ioan Lazăr au primit Diploma Omagială

AUTOR: Andrei Fărcaş | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...