Liturghie arhierească la Mănăstirea Nușeni, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon

de | dec. 12, 2020

Sâmbătă, 12 decembrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud.

De la ora 10:00, în biserica așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte starețul mănăstirii, protosinghelul Paisie Iloaie, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți, viețuitori ai așezământului.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbind despre viața și smerenia Sfântului Spiridon.

Scurt istoric

Initiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1933 de Episcopul Nicolae Ivan.

Obştea, condusă de părintele stareț Paisie Iloaie, numără în prezent 20 de vieţuitori, care desfăşoară o ampla activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.

Biserica de zid a mănăstirii este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, fiind construită în anul 1998.

În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

Mai multe fotografii AICI

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA