Liturghie arhierească la Spermezeu și Parastasul de 40 de zile pentru credincioasa Ana Drăgoi, mama Părintelui Episcop Macarie

de | ian. 28, 2024

În Duminica a 14-a după Rusalii (Pilda nunții fiului de împărat), 28 ianuarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit, în sobor de ierarhi, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul oficierii parastasului de 40 de zile pentru credincioasa Ana Drăgoi, mama Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială, Sfânta Liturghie a fost oficiată de șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii pentru sufletul adormitei întru Domnul – Ana Drăgoi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”. La chinonic, corul Parohiei din Spermezeu, Corul Parohiei din Salva și interpretele de muzică populară: Cornelia Ardelean Archiudean, Maria şi Andreea Pavelean, Florina Bălan, Cristina Scurtu și Cornelia Bodescu au interpretat pricesne.

Slujba Parastasului

La finalul Liturghiei, ierarhii prezenți au săvârșit slujba parastasului pentru Ana Drăgoi, mama Episcopului Macarie, la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la Domnul.

După slujba de pomenire, Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a rostit un cuvânt de învățătură și a tâlcuit pilda nunții fiului de împărat. De asemenea, ierarhul a vorbit elogios despre mamele creștine de odinioară care au transmis copiilor credință strămoșească.

Episcopul Macarie a mulțumit tuturor pentru prezență și amintit faptul că „mama Ana a plecat la cer anul trecut, pe 17 decembrie, în timpul Sfintei Liturghii, primenită și cu Hristos împărtășită”.

Soborul de ierarhi s-a îndreptat apoi spre cimitirul familiei, la mormântul mamei Ana, unde a fost oficiat un trisaghion.

La evenimentul comemorativ au participat oficialități locale, județene și centrale, membrii familiei Episcopului Macarie, numeroși credincioși și fii ai satului.

 

Ana Drăgoi, mama Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, s-a mutat la cele veșnice duminică, 17 decembrie, la vârsta de 83 de ani. Părintele Episcop Macarie și întreaga familie i-au fost alături în ultimele clipe ale vieții pământești, acasă, la Spermezeu, unde ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de ierarhi, a oficiat marți, 19 decembrie 2023, slujba de înmormântare a bunei credincioase Ana Drăgoi.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, satul natal al Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a fost construită între anii 1958-1969. Parohia mai are o biserică veche, edificată în anul 1712. Lăcașul de rugăciune poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului” si în anul 1955 a fost declarat monument istoric.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...