Ludwig van Beethoven s-a născut în anul 1770 în Bonn, Germania, însă despre data exactă nu se știu prea multe lucruri. Cele mai multe surse consideră însă că aceasta ar fi cel mai probabil ziua de 16 decembrie.
Despre Beethoven putem afirma că poate fi cu ușurință, în orice moment, un model potrivit pentru tineri. Copilăria acestuia nu a fost deloc una ușoară, mediul familial fiind unul nefavorabil, în special datorită autorității capricioase și a felului de a fi al tatălui său, cântăreț de meserie, care, din nefericire, era și un alcoolic notoriu.
Cu toatea cestea, observând talentul muzical precoce al fiului său, Johann van Beethoven îl va trimite pe fiul său studieze muzica alături de Christian Gottlob, cel sub a cărui îndrumare va apărea și prima lucrare a ilustrului compozitor german, lucrare ce consta într-un set de variațiuni pentru pian.
Aventura acestui celebru compozitor și maestru al notelor muzicale începe la vârsta de 10 ani și continuă odată cu călătoria la Viena. Impresionați de talentullui, Arhiepiscopul de Bonn și profesorul său, Christian îl trimit pe micul Beethoven să studieze în Austria și să i-a lecții de la însuși Wolgang Amadeus Mozart. Din nefericire însă, acesta ajunge să i-a parte doar la câteva lecții întrucât mama sa se îmbolnăvește grav și, ulterior, va și muri.
Anul 1792 va fi pentru Beethoven unul cu o semnificație aparte întrucât compoziorul austriac Joseph Haydn vizitează frumosul oraș Bonn și stabilește o nouă vizită la Viena pentru tânărul Beethoven, și de această dată totuna cu scop didactic. În capitala Imperiului Habsburgic din acele timpuri, Ludwig van Beethoven atrage cu ușurință simpatia aristocrației vieneze, dovedindu-se un virtuoz al pianului și compozitor iscusit. Reușește, de asemenea, ca înanul 1795 să apară pentru prima dată în fața publicului cu un concert pentru pian și orchestră.
De-a lungul timpului, va susține mai multe concerte atât în țara natală, cât și în multe alte orașe importante din străinătate: Praga, Desdra, Berlin sau Bratislava.
Tot în anul 1795, apar și primele semne ale degradării auzului, fapt care îl determină pe Beethoven să se izoleze de societate. Paradoxal, în această perioadă în care era cuprins de tot mai multe frici, acest mare geniu muzical compune cele mai însemnate opere ale sale, creații integrate într-un total alt stil care era caracterizat de o oarecare maturitate și, totodată, de o preferință pentru orchestră.
Începând cu anul 1818, Beethoven devine complet surd, însă acesta nu încetează activitatea sa asiduă, creatoare. Deși putea conversa cu ceilalți doar prin intermediul caietelor de conversații, acesta reușește să compună ultimele sonate pentru pian și cvartete de coarde, totul culminând cu magistrala Simfonie a IX-a. Cu trei ani înainte de a muri, va avea loc premiera acestei simfonii în urma căreia Beethoven a fost întâmpinat cu cinci salve de aplauze, pe când familia imperială era salutată la intrarea în sală doar cu trei salve.
Această Simfonie a IX-a a stârnit un val de bucurie, entuziasm și totodată lacrimi în rândul publicului. Ludwig van Beethoven demonstrează astfel că scopul suprem al existenței sau orice alt scop, poate fi dus la bun sfârșit chiar și atunci când totul pare imposibil.
Personalitatea lui Beethoven în muzică este extrem de importantă întrucât, în spatele uriașei moșteniri muzicale lăsate în urmă, acesta a transformat și rolul compozitorului în societate.
Fiind din ce în ce mai bolnav, după câteva luni în care a fost ținut la pat, Ludwig van Beethoven se va stinge din viață la data de 26 martie 1827, în urma unei boli de ficat.
Resurse:
https://muzicaclasica.weebly.com/ludwig-van-beethoven.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ludwig_van_Beethoven