Preafericitul Părinte Teoctist Arăpașu (7 februarie 1915 – 30 iulie 2007)

de | feb. 7, 2022 | Documentare, Personalitatea zilei

Preafericitul Teoctist Arăpașu a fost al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În timpul păstoririi sale a încetinit inițiativele statului comunist de a închide biserici și mănăstiri din țară.

S-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, Botoșani, într-o familie numeroasă. A fost al zecelea copil din unsprezece. Numele de botez i-a fost Toader.

După ce a făcut școală în satul natal, în anul 1928, pe când avea 13 ani, a intrat ca frate la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoșani, aflat în apropierea casei părintești.

După 2 ani a fost mutat la mănăstirea Neamț unde a studiat teologia la seminarul de aici. Studiază 2 ani, apoi este mutat la Mănăstirea Cernica unde va învăța în perioada 1932-1940.  În anul 1935, la vârsta de 20 ani este tuns în monahism cu numele de Teoctist. În anul 1937, doi ani mai târziu, a fost hirotonit ierodiacon.

În anul 1945 a absolvit Facultatea de Teologie din București, după care, timp de 2 ani, a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din Iași. În acest oraș a fost hirotonit ieromonah în anul 1945 și în următorul an este hirotesit arhimandrit. La Iași activa ca preot slujitor la catedrală și ulterior este numit Mare Eclesiarh și Exarh al mănăstirilor din Iași.

În martie 1950, a fost ales episcop-vicar patriarhal cu titlul de „Botoșăneanul”. Din această postură a fost secretar al Sfântului Sinod și rector al Institutului Teologic din București. De asemenea i-a vizitat periodic pe episcopii Alexandru Rusu, Iuliu Hossu și Ioan Bălan, care erau ținuți cu domiciuforțat la mănăstirile Curtea de Argeș și Căldărușani.

În anul 1962 a fost ales episcop al Aradului. După 10 ani de păstorire este ales episcop de Detroit, în S.U.A, însă pentru că nu i s-a acordat viză, nu a putut să păstorească efectiv. În anul 1973 a fost ales arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În anul 1977 este ales mitropolit al Moldovei.

La final, după ce a păstorit în toate regiunile istorice a României (Transilvania, Moldova și Țara Românească), în anul 1986 este ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.  O realizare din timpul păstoririi sale a fost păstrarea dialogului ecumenic. A vizitat în delegații mai multe Biserici Ortodoxe precum cele din Finlanda, Rusia, India, America sau Austria. De asemenea a participat la mai multe conferințe ecumenice în țări precum Franța, Grecia și Anglia.

În țară, datorită diplomației sale a încetinit procesul de „lichidare a mănăstirilor”, început în timpul predecesorului său, PF Justinian Marina. Regimul comunist desființa mănăstiri și le transforma în lăcașuri seculare, cum ar fi restaurant, cârciumă, fermă, depozit sau sediu științific.Prin diplomație a reușit să încetinească acest proces. Chiar dacă a fost nevoit să accepte demolarea a 7 biserici din București în timpul regimului comunist, în decursul păstoririi sale s-au construit alte o sută în toată țara după Revoluția in 1989.

După Revoluția din 1989, pentru că existau multe critici la adresa sa, a cerut în scris să se retragă din funcția de patriarh și s-a stabilit la Mănăstirea Sinaia. Sfântul Sinod a acceptat demisia, însă pe când să aleagă un alt patriarh, scrisori din partea credincioșilor, a clericilor și a monahilor din țară îl cereau înapoi. Sfântul Sinod a hotărât în ședința din luna aprilie să îl invite în mod oficial să ocupe din nou funcția de patriarh. Preafericitul Teoctist a acceptat.

Apoi, a profitat de libertatea religioasă și a redeschis lăcașurile de cult închise de regimul comunist. A reorganizat și promovat învățământul religios. În timpul păstoririi sale a revenit religia ca materie în școli. A organizat obținerea de burse în străinătate pentru studenții fruntași, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinți și a reorganizat eparhiile din țară și din diaspora.

Preafericitul Teoctist s-a mutat la cele veșnice în data de 30 iulie 2007. Chiar dacă au existat multe critici la adresa lui, a păstorit cu tact Biserica noastră într-o vreme de restriște, în care libertatea religioasă era limitată și lăcașurile de cult tot mai puține.

 

Pr. Prof.dr. Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Vol. III, Iași, 2008, pp.467-469.

Lucaci Laurențiu, Lichidarea Mănăstirilor, Univesitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

www.stelian-tanase.ro/biserici-demolate-de-ceausescu/

https://www.crestinortodox.ro/biserica-ortodoxa/patriarhi/patriarhul-teoctist-arapasu-71040.html

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Preafericitul Părinte Teoctist Arăpașu (7 februarie 1915 - 30 iulie 2007)
Preafericitul Părinte Teoctist Arăpașu (7 februarie 1915 - 30 iulie 2007)
/

Ultimele articole

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Aspecte introductive Minunea din centrul istorisirii de astăzi se petrece la Ierusalim. De fapt, la intrarea în Cetate. Apostolul Teolog e precis. Oferă repere clare și chiar descrie cu lux de amănunte contextul. „Poarta Oilor” „Vitezda” și „cele cinci pridvoare”...

Edward Jenner – promotorul vaccinului

Edward Jenner – promotorul vaccinului

Edward Jenner este un medic britanic care a produs o schimbare uriașă în lumea medicinii. El este cel datorită căruia s-a introdus pentru prima dată în istorie vaccinul la scară largă. Pentru munca sa de pionierat este cunoscut drept  „părinte al imunologiei”. Chiar...

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului  – episcop, istoric și mare patriot

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului – episcop, istoric și mare patriot

Melchisedec Ștefănescu,  a fost numit de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat episcop al românilor”. Toată viața a fost un iubitor de învățătură și a încercat să îmbunătățească sistemul  școlar,  ca tot mai mulți elevi să treacă de la sistemul improvizat pe...

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul De aici în eternitate. Acesta a fost bine-cunoscutul Frank...

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Tenor spinto-liric român, Ministru al Culturii între 1991-1992 și director al Operei Române din București între 2001–2005. Astăzi vom vorbi despre Ludovic Spiess. S-a născut la Cluj, într-o familie de oameni modești, fără educație muzicală. Tânărul Spiess a descoperit...

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig este un chimist care a adus bogate contribuții atât în domeniul său de cercetare, cât și pentru noi, oamenii de rând. Invențiile sale ne-au făcut viața mai bună. A descoperit o metodă sănătoasă pentru a produce oglinzi, întrucât vechiile oglinzi...