„M-am rugat lui Dumnezeu să nu mă ia, să mă lase să mai vin o dată la Nicula”

de | aug. 13, 2016 | Actualitatea religioasă

Grupuri de pelerini continuă să urce dealul spre mănăstirea Nicula, drum bătătorit de picioarele credincioșilor de sute de ani. Deși calea a fost grea și bagajele multe pentru câte au nevoie pentru două-trei zile, pe fața lor se citește bucuria că încă o dată Dumnezeu le-a dat sănătate și putere să ajungă la Maica Domnului.

Din șirul de pelerini se distinge tanti Ioana Simeria, o bătrână mărunțică. Are 83 de ani, însă foarte sprintenă pentru vârsta ei. Urcă dealul cu pași hotărâți și spune că a venit la mănăstirea Nicula de la Gura Humorului. Este a 14-lea an de când ajunge la icoana Maicii Domnului.

Iubesc mult icoana Maicii Domnului și bisericuța pe care o înconjor în genunchi și mă rog pentru multă sănătate. M-am rugat la Dumnezeu să nu mă ia, să mă lase încă puțin să mai vin o dată aici. Este cea mai frumoasă mănăstire din țară!”, spune cu lacrimi în ochi tanti Ioana.

Nu și-a dorit nici cazare, nici masă doar să mai ajungă în curtea mănăstirii și să-și spună Maicii Domnului necazul și rugăciunea ei.

Am venit singură și nu mi-am dorit casă și masă. Cazarea e sub pălărie și masa e în traistă. De la Paști mă rog să pot veni. Am simțit că am fost chemată aici. De alaltăieri îmi pregătesc bagajul să vin și dacă e să mor, tot nu-mi pare rău! Am văzut-o pe Maica Domnului încă o dată. Am ținut post și mi-a ajutat Dumnezeu. Am să stau la rând să mă spovedesc. Am doi băieți, unul dintre ei e pădurar, celălalt locuiește cu mine. Mă rog să-i păzească Dumnezeu și să-i întoarcă la credință. De aceea plâng, pentru că ei merg pe cale greșită…”

După un lung efort de a parcurge la picior150 de kilometri în trei zile, pe poarta mănăstirii au intrat și pelerinii din satul sălăjean Derșida. Cu o cruce împodobită cu un ștergar și flori, „norodul” a înconjurat bisericuța de lemn a mănăstirii după care, cu toții s-au așezat în genunchi și, printre lacrimi, au rostit o rugăciune de mulțumire Maicii Domnului pentru ajutor, cerându-i sănătate pentru ei și pentru cei dragi, dar și pace-n țară și-n lume. Cântând pricesne au înconjurat și biserica veche de zid a mănăstirii, după care s-au așezat la rând pentru a se închina la Icoana Maicii Domnului, situată în biserică, în fața altarului. Bucuria întâlnirii cu Maica Domnului s-a putut citi pe fețele lor, mulți se vor spovedi mâine dimineață și așteaptă să participe la Sfânta Liturghie și să se împărtășească.

 

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Resfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Corușu

Resfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Corușu

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), 17 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul...