Maestrul Dumitru Fărcaș, condus spre veșnicie

de | aug. 11, 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei: „Maestre Dumitru Fărcaș, și Bunului Dumnezeu să-I cânți o cântare!”

Slujba de înmormântare a marelui taragotist Dumitru Fărcaş a fost oficiată joi, 09 august 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Alături de familia îndurerată, au fost, pentru a-și lua rămas bun, și sute de clujeni care și-au alinat dorurile ascultând muzica marelui maestru al taragotului.

La finalul slujbei,Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în cuvântul de învățătură, a amintit de prietenia sa cu Dumitru Fărcaş, de talentul lacestuia dar şi de generozitatea şi calitațile umane ale maestrului.

… pentru a ne lua rămas bun. Şi dacă nu suntem în stare să-i spunem cuvintele ce i s-ar potrivi, ne folosim de ajutorul altora. El a iubit mult pe Octavian Goga din care recita mereu. „Am venit să-ţi spun o vorbă / Azi, când pleci în ţări mai bune”. (…) El era maestrul neîntrecut de nimeni, cu taragotul lui, şi acum îndemnul pe care i-l face Goga este acesta ca şi Bunului Dumnezeu să-I cânte o cântare.

Dumitru Fărcaș: „Nu contează cât cânţi, ci cum cânţi!”

Sicriul, acoperit cu steagul tricolor şi flancat de o gardă de onoare, a fost depus pe scenă şi înconjurat cu flori albe. Înainte de începerea slujbei de înmormântare, primarul Emil Boc, însoţit de alţi trei oficiali ai Primăriei Cluj-Napoca, au flancat, pentru mai multe minute, garda de onoare aflată în jurul sicriului. Pe un ecran de mari dimensiuni a fost proiectată o imagine a artistului, împreună cu taragotul său, alături de un citat:

Nu contează cât cânţi, ci cum cânţi: nu-i de ajuns să-ţi fie drag a deprinde meşteşugul cântecului, cum nu-i de ajuns să emiţi cu ajutorul unui tub cu orificii sunetele neamului şi ale pământului în care te-ai născut. Eu cred, cred cu putere că dacă le tălmăceşti pe inima oamenilor care te-ascultă, apoi te-nţelege şi te simte fiecare; căci artistul, interpretul este însăşi emoţia adevărului numai când dăruieşte arta sa tuturor.

La final sicriul a fost purtat de militari în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca iar cei aproximativ 500 de oameni prezenţi l-au înconjurat pe sunetul muzicii a doi taragotişti.

 

Cortegiul funerar, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a pornit apoi spre Groşii Băii Mari, sat unde se află casa natală a maestrului Dumitru Fărcaş. În jurul orei 16.00, cortegiul a fost întâmpinat la intrarea în sat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-vicar Timotei Sătmăreanul, de preoţi din Maramureș, de oameni de cultură şi artă, de artişti din Baia Mare şi din ţară, dar și de locuitorii satului, pentru a-i aduce un ultim omagiul înainte de aşezarea în mormânt. În drumul său spre catafalc a fost dus de militari pe melodii interpretate la taragot de consătenii săi, Prof. Ioan Berci şi Dan Gâdea, acompaniaţi la acordeaon de cel ce l-a acopaniat o viaţă pe maestrul Dumitru Fărcaş, Dorel Rohian. ​

Preasfințitul Părinte Iustin: „Maestrul Dumitru Fărcaș a înţeles să împodobească raiul pământului românesc cu frumuseţi negrăite.”

Cei trei  ierarhi au oficiat Panihida mică, răspunsurile fiind date de un grup de preoţi dirijaţi de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, iar Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit despre personalitatea de excepție a voievodul taragotului din Maramureş:

​Suntem lângă sicriul ce poartă osemintele unui om de geniu, ale unei personalităţi de excepţie a culturii, muzicii, tradiţiei şi valorilor noastre româneşti, voievodul taragotului din Maramureş, maestrul Dumitru Fărcaş, care, iată, la 80 de ani, şi-a încheiat călătoria pământească şi s-a adăugat moşilor şi strămoşilor, părinţilor şi fraţilor săi. A reprezentat naţiunea ca un ambasador adevărat. De astăzi înainte nu ne va mai vorbi faţă către faţă. Ne va vorbi doar prin viaţa lui, care rămâne în urmă ca o lumină, ca o icoană şi ca o pildă de urmat, mai ales pentru generaţiile tinere, care au atât de mare nevoie de modele şi de mentori. Ne va vorbi din viaţa lui despre dragoste de ţară, de cultură românească creştină, de biserică străbună, de folclorul nostru românesc, despre dragostea lui faţă de Maramureşul drag, unde s-a întors la rădăcini. S-a întors acasă. A înţeles să împodobească raiul pământului românesc cu frumuseţi negrăite.Glasul taragotului lui Dumitru Fărcaş a cântat doinele, dorul şi durerea neamului românesc. Noi credem că la lumina pe care o lasă în urmă, la modelul pe care l-a zugrăvit în întreaga viaţă şi pe care l-a pecetluit cu pilda vieţii lui, la frumuseţile pe care le-a creat şi ucenicii pe care i-a crescut. Cred că Dumnezeu îi va da un răspuns. Şi răspunsul pe care i-l va da Dumnezeu maestrului Dumitru Fărcaş va fi unul pe care am vrea toţi să-l auzim: pentru că ai dăruit mult, îţi dăruiesc şi Eu cununa răsplăţii şi Raiul cel Ceresc; pentru că ai înfrumuseţat pământul românesc şi ai făcut din el Rai, intră în Raiul lui Dumnezeu.

Sicriul a fost dus de militari spre mormânt şi flancat de consăteni îmbrăcaţi în costume populare,  timp în care au fost trase trei salve de armă. ​Un drapel tricolor a primit fiica sa Andreea din partea Armatei României, în semn de omagiu şi de respect faţă de cel care a fost maestrul Dumitru Fărcaş.

Ultimul omagiu, i-a fost adus prin taragotul prietenilor săi şi consăteni din Groşi, răspândiţi în ţară, care au interpretat o suită compusă din cele mai frumoase şi cunoscute melodii pe care le-a interpretat în viaţa sa.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...