Maica Domnului, mijlocitoare pentru noi la Fiul ei

de | aug. 6, 2020 | Spiritualitate

Vă propun să pornim astăzi în înțelegerea Maicii Domnului și a acțiunilor ei de la compararea a două episoade evanghelice: ispitirea din Carantania și nunta din Cana Galileii. Personajul principal al amândurora este Hristos. Și într-o parte, și în alta, este contactat de cineva, cu intenții clar conturate. În cel dintâi, partenerul de dialog este diavolul, în cel de-al doilea Maica.

Și unii, și alții, au intenții precise. În cea dintâi situație, intenția este de a-L compromite pe Hristos, de a-L face să-și arate adevărata față acționând la solicitarea concurenței, spre se arăta lumii că este, dacă nu subordonat acesteia, măcar în cârdășie cu ea. În cea de-a doua, de a salva de la compromis și rușine o nuntă, prin realizarea unei minuni cu impact social. Dacă diavolul ține să-L ispitească pe Hristos exacerbându-i vanitatea, Fecioara Maria îl ajută să scape de o potențială stare de mândrie care l-ar fi putut cuprinde gândindu-se când va săvârși prima minune, căci Îl face să își schimbe brusc planurile și să dea o mână de ajutor tinerilor care tocmai întemeiau o familie.

Cele două pericope sunt importante în primul rând din punct de vedere teologic. Ilustrează două ipostaze de comportare ale Dumnezeirii. În cea dintâi, ne arată că Fiul Întrupat nu poate fi tentat, e capabil să reziste oricărei încercări de ducere în ispită. În cealaltă, îl deconspiră ca fiind ascultător mamei și cu compasiune pentru nevoile aproapelui. O analiză a dimensiunii lor sociale ar reliefa și două mecanisme tipologice de acțiune. Căci nu doar cu Hristos acționează diavolul în acest fel. Metodele îi sunt diferite, intențiile și mecanismele sunt aceleași. Și în omul credincios, vrăjmașul ațâță vanitatea, apoi, gradual, când se izbește de nereușită, frica și pofta, ambele menite să-l aducă pe cel ispitit la închinare și cădere.

Și Maica lucrează la fel în inimile noastre. Ne abordează direct, se adresează cu căldură, însă fără menajamente. Merge direct la subiect, mizând pe faptul că dragostea ei de mamă va rodi în sufletele noastre de fii. Are mereu în vedere un bine altruist, niciodată realizarea unui scop egoist. Și niciodată Maica nu cere ceva pentru sine. Nici Fiului, nici nouă, copiii ei. Dragostea și evlavia pe care i le purtăm vin drept consecințe firești, dar secundare ale activității ei. Nu sunt dorite, iar beneficii avem noi mai mult decât are dânsa, din recunoașterea firescului unor lucruri.

Iar dacă prezența celui rău se face vădită prin stări de angoasă, îngrijorare sau instabilitate emoțională, cea a Fecioarei e mereu aducătoare de liniște, pace și împlinitoare de gânduri bune. Doar să se găsească astfel de gânduri, că ea, precum o mamă bună ce este, intră în acțiune. Le duce la tronul Fiului celest și nu ne lasă să cădem pradă stării de neîmplinire! Iată așadar, cât de simple sunt mecanismele de lucru, atât ale Fecioarei, cât și cele ale vrăjmașului. De foarte multe ori, lucrarea Maicii, însoțită de dragostea ei, ce adesea se manifestă prin vărsare de lacrimi, vine ca o alternativă la lucrarea răului, mereu crescândă, în lumea în care trăim. Depinde de noi ce preferăm, cât de perspicace suntem în contracararea unor ispite și primirea ajutorului de sus.

Fecioara Maria rămâne mereu în vecinătate, așteptând ca noi să înțelegem „lipsa de vin” din sufletul aproapelui, să ne conștientizăm golătatea interioară, să auzim vuietul tumultului ce stă să ne înghită și să-i cerem alinare. Nu întârzie niciodată și are puterea, ca și atunci, în Cana Galileii, să-L facă pe Fiul să-și schimbe, dacă e nevoie, planul, spre a ne veni în ajutor. Cheia e la noi. Când vom conștientiza acest fapt, vom auzi,d e-o vom chema, duiosu-i glas spunându-ne: „bun venit, acasă”!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Maica Domnului, mijlocitoare pentru noi la Fiul ei
Maica Domnului, mijlocitoare pentru noi la Fiul ei
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/maxim-morariu/" target="_self">Protos. Maxim Morariu</a>

Protos. Maxim Morariu

Doctor în teologie al Faculății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 32 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița) și colaborează cu portalul doxologia.ro. Începând cu anul 2022 este de asemenea eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec (Canada).

Ultimele articole

Misionari și misionarism

Misionari și misionarism

Înainte de înălțarea la cer, Domnul Hristos le-a zis ucenicilor: „mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până...

Nevoia de răbdare

Nevoia de răbdare

După nevoia de osteneală, ca primă lecție pentru tineri, așa cum reiese din maximele Sfântului Isaac, următoarea vizează nevoia de răbdare. Există la tinerețe tendința de a grăbi lucrurile, de a sări peste etape, de a crește rapid, un ritm generat, mai ales, de...

Mai multe din Spiritualitate
Curăţiţi prin Spovedanie, Îl putem  recunoaşte pe Hristos în Euharistie

Curăţiţi prin Spovedanie, Îl putem recunoaşte pe Hristos în Euharistie

1. 1. Zbuciumul căutărilor şi bucuria întâlnirii Omul, fie că mărturiseşte sau nu, Îl caută pe Hristos Dumnezeu. Sufletul lui nu are linişte până ce nu-L găseşte. Fericitul Augustin spune: Ne-ai făcut pe noi pentru Tine şi neliniştit este sufletul nostru până ce se va...