Mănăstirea sălăjeană Bic, în sărbătoare

de | aug. 29, 2017

Marți, 29 august 2017, Mănăstirea sălăjeană Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul.Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele stareț, protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului.

Și în acest an numeroși credincioși s-au adunat la sfânta mănăstire încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere, săvârșită pe altarul de vară. În semn de evlavie față de sfântul ocrotitor al acestui așezământ monahal, pelerinii au înnoptat sub cerul liber, în dorința de a fi prezenți și la Sfânta Liturghie din ziua praznicului.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a dăruit maicii starețe, stavrofora Marina Lupou, o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Mihail cel Nou, un sfânt estonian, și o iconiță a acestuia.

Programe de asistență socială pentru copii și  vârstnici

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic. În anul 1997 a fost adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720. Lucrările la biserica nouă de zid a așezământului monahal au demarat în anul 1996. Până în prezent au fost realizate următoarele lucrări: în interior, pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică și s-au montat candelabrele și aplicele pentru iluminat, baza stâlpilor de susținere a fost îmbrăcată în marmură, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-au confecționat iconostasul din lemn de tei și cireș, stranele și scaunele din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au achiziționat două tetrapoade și un baldachin pentru o icoană a Maicii Domnului, iar la intrarea în locașul de cult a fost amenajat un pangar. În exterior, biserica și poarta de acces au fost tencuite în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu și zincată, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre locașul de cult și au fost încadrate cu stâlpișori, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, au fost edificate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și cinci troițe, a fost amenajat un muzeu la subsolul locașului de cult și au fost ridicate un corp de chilii, pe trei nivele și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mănăstirea a dezvoltat în această perioadă programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa așezământului monahal, funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii, proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj. De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează, din anul 1999, un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire a ajuns la 27.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA