Manifestări la Dej de Ziua Eroilor

de | mai 18, 2018

Ziua Eroilor a fost marcată joi, 17 mai 2018 și în Municipiul Dej, printr-o festivitate de comemorare a eroilor patriei. În semn de omagiu și recunoștință, la ”Monumentul Eroilor” din Cimitirul Dealul Florilor a avut loc un ceremonial religios oficiat de către părintele protopop Ioan Bufteaîmpreună cu toți preoții din Municipiul Dej. La acest eveniment au participat sute de persoane, cadre militare, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor dar și elevi ai școlilor dejene și copii de la grădinițele de pe raza orașului Dej.

Cu această ocazie au avut loc depuneri de coroane pentru elogierea eroilor căzuţi la datorie, începând cu ora 12.30, la „Monumentele Eroilor” din Cimitirul Dealul Florilor, iar începând cu ora 13.30, la mormântul Eroului căzut la datorie în Afganistan, Maior Iuliu Vasile UNGURAŞ, din Cimitirul Mare.

Pentru a marca semnificaţia Centenarului Marii Uniri, în contextul comemorării Zilei Eroilor, începând cu ora 14.00 la sediul Batalionului 41 Transport BOBÂLNA din garnizoana Dej, a avut loc un ceremonial militar şi religios în cadrul căruia a fost sfinţită o Troiţă, ridicată pentru cinstirea Eroilor Neamului. La finalul ceremonialului de sfințire a troiței au avut loc alocuțiuni din partea domnului Locotenent Colonel Cristian Rus. Deasemenea Părintele Protopop Ioan Buftea a subliniat faptul că și troițele au viața lor: ,,Se nasc– din dragostea și mărinimia unor credincioși(fie ei mireni, clerici sau militari), trăiesc– îngrijite și întreținute de oameni cu suflet mare și cu credință în Dumnezeu, mor- din nepăsarea și indiferența celor neglijenți din jur”.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, de praznicul Înălţării Domnului. În anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţarea Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Costinel Șoaită, Protopopiatul Dej

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA