“Memorandul românilor din Transilvania și procesul de la Cluj – 130 de ani” | Prof Dr. Ovidiu Muntean

de | mai 27, 2024

“Existența unui popor nu se discută, se afirmă! ” sunt celebrele cuvinte din discursul pe care dr. Ioan Rațiu le-a rostit în data de 23 mai 1894, în procesul intentat memorandiștilor.

La 130 de ani de la mișcarea memorandistă a românilor din Transilvania (1892-1894), emisiunea Dialoguri a dedicat o ediție specială celei mai importante acțiuni politice a românilor din Transilvania, din a doua jumătate a sec al XIX-lea. Având un impact deosebit asupra țărănimii, dar și receptarea extraordinară de către românii de dincolo de Carpați, bucurându-se de susținerea intelectualității românești din țară și din străinătate, mișcarea memorandistă a fost expresia sancționării unui regim opresiv. Principalele solicitări au fost condamnarea dualismului austro-ungar și revenirea la autonomia politico-administrativă a Transilvaniei.

Invitat la Radio Renașterea, prof dr. Ovidiu Muntean de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a evocat contextul politic și social intern și international în care s-a afirmat mișcarea memorandistă din Transilvania, a vorbit despre personalitățile politice care s-au identificat cu problemele grave cu care se confruntau românii de aici, a descris desfășurarea și urmările procesului în care au fost judecați aceștia dar mai ales efervescența și solidaritatea de care s-a bucurat întreaga mișcare memorandistă, concretizată cu Marea Unire din anul 1918. Trebuie menționat faptul că prof dr. Ovidiu Muntean este autorul volumului “Memorandul românilor din Transilvania și procesul de la Cluj – 130 de ani”, care tratează tocmai acest subiect și care este deopotrivă un catalog al obiectelor muzeale ce pot f vizionate în expoziția pusă sub acest titlul sugestiv. Nu întâmplător, expoziția se regăsește la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Palatul Reduta, str. Memorandumului, nr. 21 din Cluj-Napoca, deoarece acesta este locul în care s-a desfășurat judecarea și condamnarea memorandiștilor în procesul care avut loc între 7-25 mai 1894.

Vă invit să ne fiți alături, ascultând întreg interviul.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
“Memorandul românilor din Transilvania și procesul de la Cluj – 130 de ani” | Prof Dr. Ovidiu Muntean
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

„Noaptea Muzeelor la Sate” | Ediția 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate” | Ediția 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate, este un important eveniment dedicat tradiției și obiceiurilor rurale.  Anul acesta, noaptea care pune în lumină frumusețea satului autentic românesc, este organizată în data de 31 august 2024, iar în județul Cluj, trei muzee își deschid larg...

Suferințele, ca „încercări de credință”

Suferințele, ca „încercări de credință”

„Cel mai important lucru în perioadele de suferință, de necazuri și de neajunsuri este să nu cădem în deznădejde. Acest lucru e foarte important: să ai nădejdea în Dumnezeu, pentru că nădejdea în Dumnezeu te poate ajuta să te vindeci, să ajungi la cele sufletești și...