Mihai Eminescu, omagiat în cadrul ședinței administrative a preoților din Protopopiatul Cluj I

de | iun. 17, 2023

Joi, 15 iunie, s-au împlinit 134 de ani de la trecerea la cele veșnice ale celui supranumit „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii românești”, după cum l-a definit Nicolae Iorga, „poetul nepereche”, în accepțiunea lui George Călinescu. Protopopiatul Ortodox Român Cluj I a marcat aceasta printr-un moment cultural dedicat lui Mihai Eminescu. Astfel, poetul și teologul Victor Constantin Măruțoiu a fost invitatul ședinței administrative a preoților, desfășurată joi, 15 iunie, în Biserica cu hramul „Sfintei Treimi”, de la sediul actual al Protopopiatului.

În cadrul întâlnirii, invitatul  a evidențiat funcția etică, modelatoare, educativă și formativă a marelui bard născut la Ipotești. Dincolo de faptul că Mihai Eminescu ocupă un loc aparte în cultura românească, ca un veritabil simbol pentru nația română, un veritabil patriot, iubitor de țară și de neam, poet reflexiv și inegalabil în spațiul românesc, filosof de talie europeană, spirit reformator, Victor Măruțoiu a subliniat faptul că opera, deși nu este una foarte vastă, precum și activitatea publicistică prolifică, caracterizată de o viziune critică, dar corectă, cuprinsă în nu mai puțin de opt volume, definesc și exprimă, matricea stilistică identitară românească. În egală măsură, invitatul a punctat și contribuția social-politică a lui Mihai Eminescu, în care s-a manifestat marile idealuri ale poporului român. Menționând activitatea marelui poet în cadrul Societății „Carpații”, Victor Măruțoiu a evidențiat implicarea susținută a proiectului etno-politic de unitate, ca unul de renaștere națională. În cadrul momentului dedicat lui Mihai Eminescu, Victor Măruțoiu a dezvăluit și câteva lucruri mai puțin cunoscute publicului larg din viața acestuia. În încheiere, Victor Măruțoiu a mulțumit părintelui protopop Dan Hognogi pentru invitație, precum și părintelui vicar Dumitru Boca, oferindu-le două daruri livrești. Bibliotecii Protopopiatului Cluj 1 i-a dăruit luicrarea lui Eugen S. Cucerzan, „Mihai Eminescu, poet și gânditor”, iar părintelui vicar i-a dăruit un valoros volum de poezii semnate Mihai Eminescu, o colecție rară ce cuprindetoate poeziile eminesciene publicate în „Convorbiri Literare”. La rândul său, părintele protopop Dan Hognogi a adresat mulțumiri invitatului, subliniind faptul că Mihai Eminescu va dăinui peste veacuri, ca unul care se impune ca model formativ, al cărui efect este catalizator. Conluzionăm la unison că Eminescu continuă să fie un fenomen viu, care rezistă.

În cadrul ședinței administrative a fost prezentat noul preot misionar al Parohiei Cojocna, în persoana părintelui Vasile Pașca, născut la Sighetul Marmației în 1977, absolvent al Seminarului Ortodox din Baia Mare și licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele Pașca a activat vreme de 19 ani ca preot caritativ și este absolvent al Conservatorului din Cluj-Napoca.

Pr. Cristian Marius FOCȘANU

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...