Mii de pelerini, la Hramul Mănăstirii „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni

de | iul. 20, 2016 | Actualitatea religioasă

Mii de oameni s-au recules la Mănăstirea Nușeni, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, serbat de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie 2016.

Tradiția de a-și îndrepta pașii spre acest asezământ monahal o păstrează oameni din toată țara, dar în special cei din zona Becleanului și a văii Meleșului, a spus starețul mănăstirii, părintele Paisie Iloaie: „Ne aflăm în glas de rugăciune și plin de jertfă Euharistică, săvârșită de către Părintele nostru Mitropolit, împreună cu acest frumos sobor de preoți, încununată și de prezența a trei părinți protopopi. Este un eveniment extraordinar nu doar pentru Mănăstirea Nușeni, ci și pentru zona Becleanului, Valea Meleșului și împrejurimi”.

Ocrotitorul Mănăstirii Nușeni, Sfântul Ilie a fost prăznuit așadar în mare sărbătoare, în prezența Mitropolitului Andrei și a numerosi preoți din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului.

Soborul  condus de Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie pe Altarul de vară al mănăstirii, în deplina armonie creată de corul Mănăstirii „Antim” din București care a dat răspunsurile la slujbă.

„Datorită mamelor și bunicilor, spiritualitatea creștină a fost salvată”

În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor veniți la hramul mănăstirii Nușeni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre misiunea rânduită de Dumnezeu femeilor, care de foarte multe ori și-au pus viața în slujba lui Dumnezeu, dând-o exemplu pe văduva săracă din Sarepta Sidonului, prin care viața Sfântului Prooroc Ilie a fost salvată.

Aducând acest subiect în zilele noastre, Mitropolitul Clujului a dat exemplul mamelor și bunicilor care la rândul lor îl slujesc pe Dumnezeu și datorită cărora, credința a biruit și în perioade de restriște și a rămas și astăzi, un far luminos care ne conduce pe calea Adevărului:

„Femeii, Dumnezeu i-a oferit o slujbă deosebită. În vremurile grele, când în Răsăritul Europei stăpânea puterea comunistă, nu se mai putea face educație religioasă sistematică. Religia a fost scoasă din școli, iar în biserică se făcea când și când. Ei bine, un mare teolog, Paul Evdochimov a scris o carte, intitulată Femeia și salvarea lumii și ne-a demonstrat cum femeia se pune în slujba lui Dumnezeu deoarece în Rusia, dar și la noi, mama și bunica au salvat spiritualitatea creștină, educându-i pe copii și pe nepoți ca să nu piardă credința”.

Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Comunitatea așezământului monahal desfăşoară o ampla activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...