Mii de pelerini, la Hramul Mănăstirii „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni

de | iul. 20, 2016 | Actualitatea religioasă

Mii de oameni s-au recules la Mănăstirea Nușeni, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, serbat de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie 2016.

Tradiția de a-și îndrepta pașii spre acest asezământ monahal o păstrează oameni din toată țara, dar în special cei din zona Becleanului și a văii Meleșului, a spus starețul mănăstirii, părintele Paisie Iloaie: „Ne aflăm în glas de rugăciune și plin de jertfă Euharistică, săvârșită de către Părintele nostru Mitropolit, împreună cu acest frumos sobor de preoți, încununată și de prezența a trei părinți protopopi. Este un eveniment extraordinar nu doar pentru Mănăstirea Nușeni, ci și pentru zona Becleanului, Valea Meleșului și împrejurimi”.

Ocrotitorul Mănăstirii Nușeni, Sfântul Ilie a fost prăznuit așadar în mare sărbătoare, în prezența Mitropolitului Andrei și a numerosi preoți din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului.

Soborul  condus de Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie pe Altarul de vară al mănăstirii, în deplina armonie creată de corul Mănăstirii „Antim” din București care a dat răspunsurile la slujbă.

„Datorită mamelor și bunicilor, spiritualitatea creștină a fost salvată”

În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor veniți la hramul mănăstirii Nușeni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre misiunea rânduită de Dumnezeu femeilor, care de foarte multe ori și-au pus viața în slujba lui Dumnezeu, dând-o exemplu pe văduva săracă din Sarepta Sidonului, prin care viața Sfântului Prooroc Ilie a fost salvată.

Aducând acest subiect în zilele noastre, Mitropolitul Clujului a dat exemplul mamelor și bunicilor care la rândul lor îl slujesc pe Dumnezeu și datorită cărora, credința a biruit și în perioade de restriște și a rămas și astăzi, un far luminos care ne conduce pe calea Adevărului:

„Femeii, Dumnezeu i-a oferit o slujbă deosebită. În vremurile grele, când în Răsăritul Europei stăpânea puterea comunistă, nu se mai putea face educație religioasă sistematică. Religia a fost scoasă din școli, iar în biserică se făcea când și când. Ei bine, un mare teolog, Paul Evdochimov a scris o carte, intitulată Femeia și salvarea lumii și ne-a demonstrat cum femeia se pune în slujba lui Dumnezeu deoarece în Rusia, dar și la noi, mama și bunica au salvat spiritualitatea creștină, educându-i pe copii și pe nepoți ca să nu piardă credința”.

Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Comunitatea așezământului monahal desfăşoară o ampla activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Ultimele articole

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 24)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 24)

O bună lecție pentru noi creștinii întru a ne simplifica viața ne-o oferă cel supranumit filozoful plăcerii. Vom fi surprinşi când vom afla adevăratele gusturi ale acestuia. Nici vorbă de grandoarea marilor case. Mâncarea sa era simplă, Epicur bea apă mai degrabă...

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Muzeele Consiliului Județean Cluj au atras, și în 2022, vizitatori din toate colțurile lumii Muzeele subordonate Consiliului Județean Cluj au reprezentat, și în anul 2022, una dintre atracțiile principale atât pentru publicul clujean, cât și pentru turiști din alte...

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei...