Mitropolitul Andrei a citit ultima parte a Canonului cel Mare la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă și a conferențiat pe tema „Cu Domnul Iisus Hristos pe drumul Crucii”

de | mart. 21, 2024

Joi, 21 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul profesorilor și studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, în aula instituției de învățământ, ierarhul a deschis ciclul de conferințe duhovnicești organizate în Postul Mare de ASCOR Cluj-Napoca și a conferențiat pe tema „Cu Domnul Iisus Hristos pe drumul Crucii”.

De la ora 18:00, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Alături de ierarh au slujit mai mulți părinți profesori, în frunte cu decanul instituției de învățământ teologic – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

În rugăciune, alături de ierarh, au fost părinți profesori, studenți și elevi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”), numeroși tineri din cadrul ASCOR Cluj-Napoca și credincioși clujeni.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei, care este și cadru universitar al facultății de teologie, a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre rolul esențial al Sfintelor Taine pentru mântuirea noastră, afirmând că „Sfânta Cruce este izvorul Tainelor”. De asemenea, a evidențiat faptul că jertfa răscumpărătoare de pe Sfânta Cruce a Domnului Iisus Hristos este actualizată în Sfânta Liturghie.

Conferința „Cu Domnul Iisus Hristos pe drumul Crucii”

De la ora 20:00, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă, la invitația Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a deschis ciclul de conferințe organizate în Postul Mare de ASCOR Cluj-Napoca și a susținut o conferință pe tema „Cu Domnul Iisus Hristos pe drumul Crucii”, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Ierarhul a arătat cum putem să Îl însoțim pe Domnul Iisus Hristos pe drumul Crucii și cum ne putem răstigni față de păcat. Astfel, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre cele patru cuie ale răstignirii duhovnicești care ajută omul să lupte cu patimile și să le biruiască: aducerea aminte de moarte, aducerea aminte de judecată, aducerea aminte de rai şi aducerea aminte de iad.

 

Conferința a fost moderată de preotul Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca.

În fiecare an, în Postul Paștilor și în Postul Crăciunului, ASCOR Cluj-Napoca organizează, în fiecare seară de joi, întâlniri duhovniceşti. Sunt invitaţi ierarhi, clerici, teologi și profesori, pentru a adresa cuvinte folositoare şi pentru a sta de vorbă cu tinerii pe teme de credință și spiritualitate ortodoxă.

„Conferinţele, cu o tradiţie de 30 de ani, ne invită şi ne învaţă să pătrundem mai adânc în trăirea spiritualităţii creştin ortodoxe, mai ales în perioadele de post, unde se cade să ne îndreptăm mai atent către rugăciune, fapte bune și urmarea poruncilor lui Dumnezeu. Întâlnirile, cu persoane marcante ale Ortodoxei româneşti, dar şi cu renumiți profesori sau oameni de cultură, au scopul ca studenţii clujeni să aibă posibilitatea să asiste, dar să şi participe la dialoguri cu invitaţii”, informează site-ul ASCOR Cluj-Napoca.

 

Program liturgic-duhovnicesc pentru elevii şi studenţii teologi

În prima și ultima săptămână din Postul Mare, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca intensifică programul de rugăciune, prin participarea la slujbele speciale care se săvârșesc în această perioadă, la capelele școlilor teologice și la Catedrala Mitropolitană din municipiu. La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat special rostește un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului. Mai multe detalii AICI

Programul duhovnicesc de anul acesta a fost deschis duminică seara, 17 martie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a oficiat Vecernia iertării, urmată de programul catehetic duminical. Cu acest prilej, în cadrul programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică”, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Răstignire duhovnicească”, vorbindu-le celor prezenți despre rolul și importanța Postului Mare.

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni seara, 18 martie, de la ora 18:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În rugăciune, alături de ierarh, au fost părinți profesori, studenți și elevi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu și numeroși credincioși clujeni.

 

Binecuvântare pentru două comunități parohiale clujene

Marți, 19 martie, Mitropolitul Clujului a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir” din cartierul clujean Gheorgheni, paroh fiind preotul Ioan Goje, avându-l alături în slujire pe preotul Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

Miercuri, 20 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Gruia. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Ioan Marc.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Conform Sfinților Părinți, scopul acestui canon este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...