Mitropolitul Andrei a participat la aniversarea a 39 de ani de arhipăstorire la Arad a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu

de | dec. 2, 2023

Sâmbătă, 2 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la aniversarea a 39 de ani de arhipăstorire la Arad a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

Momentul aniversar a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, în Catedrala „Sfânta Treime” din municipiul Arad, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părinții consilieri de la centrul eparhial, părinții protopopi, decanul Facultății de Teologie și directorul Seminarului din Arad, precum și alți clerici invitați.

La această aniversare au fost prezente oficialitățile locale și județene, reprezentanții universităților arădene, precum și o mulțime de credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos.

La momentul cuvenit din cadrul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la îndemnul apostolic: „fiți mulțumitori”, Părintele Mitropolit a evocat bucuria și mulțumirea de a fi prezent în Catedrala din Arad, exprimând prin aceasta recunoștința pentru Părintele Arhiepiscop Timotei. Motivația acestui gest pornește de la împlinirea unui frumos număr de ani de slujire ca ierarh în cetatea Aradului a Arhiepiscopului Timotei. La acesta se adaugă și o conotație specială dată de prezența arhipăstorului arădean la momentul hirotoniei întru arhiereu a Mitropolitului Andrei.

După încheierea sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a mulțumit IPS Părinte Andrei pentru cuvintele rostite, evocând bunele relații de frățietate între cele două centre eparhiale. Ca semn de mulțumire, acesta i-a oferit oaspetelui o icoană argintată ce o înfățișează pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Timotei a mulțumit autorităților locale și județene pentru tot suportul arătat Arhiepiscopiei Aradului în proiectele derulate, tocmai pentru ca acestea să fie bine împlinite, spre slava lui Dumnezeu și bucuria poporului dreptcredincios.

Apoi, Arhiepiscopul Timotei a acordat distincția eparhială pentru clerici „Sfântul Sava Brancovici” consilierului eparhial pe probleme de misiune și protocol din Arhiepiscopia Clujului, arhidiaconului Claudiu Grama, precum și directorului Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

La final, din partea centrului eparhial, a preoților și credincioșilor arădeni, Preasfințitul Părinte Episcop Emilian Crișanul a oferit un buchet de flori Părintelui Arhiepiscop Timotei, cu prilejul aniversării, în semn de prețuire și recunoștință.

 

Concert de colinde

Sâmbătă seara, de la ora 17:00, la Filarmonica din Arad, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a susținut concertul extraordinar de colinde „Colindă-ne, Doamne!”.

În deschiderea concertului, prezentat de pr. Vlad-Sergiu Sandu, grupul coral „Procord” al Catedralei Vechi din Arad, dirijat de pr. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean, a lansat albumul muzical ,,Imne bisericești – melos de tradiție bizantină – Trifon Lugojan”.

Mai multe fotografii AICI

Sursă text: Pr. Filip Albu / Arhiepiscopia Aradului

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...