Mitropolitul Clujului a binecuvântat Sala de tradiții a Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

de | sept. 27, 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat marți, 27 septembrie 2022, în mijlocul personalului militar și civil de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat Sala de tradiții a Bazei 71 Aeriană. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, preotul militar Sorin Medrea (Baza 71 Aeriană), preotul militar Emanuel Cășvean (Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”  din Florești) și preotul Sergiu Păcurar (Parohia Sâmboieni, Protopopiatul Gherla).

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei implicați în amenajarea sălii de tradiții. Pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, precum și în amenajarea sălii de tradiții, Mitropolitul Andrei i-a acordat istoricului Emanuel Iacob Manu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. La rândul său, domnul Emanuel Iacob i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană din secolul al XVII-lea.

De asemenea, comandantul Bazei 71 Aeriană, generalul de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i, în semn de recunoștință, o Diplomă de excelență.

„Aducerea la viață a sălii de tradiții a reprezentant o muncă destul de complexă, cu implicări multiple, motiv pentru care le mulțumim tuturor pentru donațiile făcute și ajutorul oferit. Totodată, am încercat să îmbinăm mireasma istorică a sălii cu dezvoltarea tehnologică, reușind să prezervăm legătura dintre trecut și prezent. Acesta reprezintă doar primul pas în dezvoltarea sălii de tradiții, întrucât ne dorim să adăugăm și alte elemente semnificative din istoria Bazei, pentru a le prezerva și a oferi publicului larg o perspectivă a importanței aviației românești în istorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al bazei aeriene, Adela Oltean.

Scurt istoric

Cu o istorie de 40 ani, „ne mândrim cu impactul pe care Baza 71 Aeriană l-a avut asupra aviației românești, în special prin profesionalismul de care dăm dovadă de fiecare dată când datoria ne cheamă. Istoria Bazei 71 Aeriană este prezentată în particularitatea sa, mai ales prin descrierea componenței sale, anume a istoriei escadrilelor, dar și a distincțiilor pe care, datorită implicării și a profesionalismului de care am dat dovadă, baza noastră aeriană le-a dobândit de-a lungul îndeplinirii cu succes a misiunilor naționale și internaționale”, a spus Adela Oltean.

Data de 27 septembrie reprezintă o dată emblematică în istoria aviației românești, în special în anul 1910, când, în timpul manevrelor militare, desfășurate în Oltenia, Aurel Vlaicu efectuează un zbor de 35 de minute de la Slatina la Piatra Olt, transportând un document și făcând legătura între două comandamente ale aceluiași corp de armată. 42 de ani mai târziu, la aceeași dată, se naște primul român care ajunge în spațiul cosmic, cosmonautul Dumitru Prunariu.

Loc de rugăciune

Istoria slujirii la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii începe cu raportul de necesitate al comandorului Petru Lazăr, care subliniază importanţa unui post de preot militar în această unitate militară. Astfel că, primele Sfinte Liturghii au loc în sala de şedinţe, în hangar sau în aer liber. În anul 2002, odată cu implicarea comandorului Candit Vernea, în clădirea comandamentului s-a stabilit un spaţiu liturgic adecvat, fiind dotat cu cele necesare cultului creștin-ortodox. Iconostasul a fost realizat de către deţinuţii din Penitenciarul Gherla, iar pictura a fost realizată de Romeo Păvăloaie, fost militar în termen din această bază. Capela a fost sfințită în data de 18 iulie 2002, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

În anul 2018, o puternică inundaţie a afectat capela, compromiţând pictura, motiv întemeiat pentru o reamenajare capitală. În cazul iconostasului, ţinând seama de arhitectura spaţiului, s-a optat pentru o soluţie deopotrivă catehetică şi care să amintească de Biserica primelor veacuri. Lucrările au fost realizate prin osteneala şi purtarea de grijă a preotului militar Sorin Medrea (care slujește la capela militară din anul 2001) şi prin contribuţia bunilor credincioşi ai unităţii militare, la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, capela fiind resfințită la data de 16 iunie 2022, de trei ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Ignatie al Hușilor și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Adela Oltean / Baza 71 Aeriană

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...