În Duminica a 2-a din Post (a Sfântului Grigorie Palama), 28 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la hramul Parohiei Gilău III, din Protopopiatul Cluj I.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit paraclisul de la demisolul noii biserici parohiale, cu hramul „Sfântul Ierarh Grigorie Palama”.
În continuare, de la ora 10:00, ierarhul a oficiat prima Sfântă Liturghie în spațiul amenajat la demisolul bisericii, fiind înconjurat de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, arhimandritul Gavriil Burzo, fost deținut politic, preotul paroh Vasile Bandrabulă, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Slăbănogi cu sufletul”.
„Domnul Iisus Hristos este Cel ce ne tămăduiește sufletește și trupește. Sfântul Macarie cel Mare, gândindu-se la modul în care Hristos ne însănătoșește sufletește, zice că sufletul are patru funcțiuni: rațiune, sentiment, voință și conștiința. Toate acestea sunt slăbănogite și trebuie să încercăm să le tămăduim. Dacă acestea ne aduc pe noi în fața Domnului Hristos și El le face pe toate patru sănătoase, vom fi oameni așa cum ne-a creat la început Bunul Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Marius Stelian Marțiș, pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Iacov Protopsaltul”, dirijat de Marin Pîntea.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, în semn de prețuite și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Vasile Bandrabulă, iar fostului primar al comunei Gilău, Dumitru Sfârlea, i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
La finalul slujbei, preotul paroh Vasile Bandrabulă a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.
La slujbă au participat oficialitățile locale și numeroși credincioși. Mulți au asistat la Sfânta Liturghie în curtea lăcașului de cult. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea pentru încetarea pandemiei de coronavirus și s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurt istoric
Parohia Gilău III, cu hramul „Sf. Ierarh Grigorie Palama”, a fost înfiinţată în anul 2014. Până în luna martie 2021, slujbele au fost oficiate într-un paraclis amenajat într-o casă privată.
Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă la data de 30 iunie 2018, iar lucrările de construcţie au început abia în luna ianuarie 2020.
Până în prezent, demisolul a fost finalizat, biserica fiind ridicată până la cota 0, urmând ca în acest an să se continue construirea lăcaşului de cult. Acesta va fi realizat în stil autentic bizantin, după un proiect realizat de arhitecţii Călin Chifăr şi Gicu Chistol din Cluj-Napoca.
Mai multe fotografii AICI
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului