Mitropolitul Clujului, prezent la Caransebeș, la slujba de pomenire a episcopului Emilian Birdaș

de | apr. 6, 2016 | Actualitatea religioasă

La două decenii de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire episcop Emilian Birdaș, marți, 5 aprilie, la Caransebeș s-au înălțat rugăciuni de către arhierei, preoți și credincioși, pentru cel de-al șaptelea episcop al Eparhiei Caransebeșului. Momentul comemorativ a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În continuare a fost săvârșită și Slujba Parastasului pentru episcopul care a reînființat Episcopia Caransebeșului în anul 1994 și a păstorit-o până în 1996. La sfintele slujbe au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii eparhiei, autorități locale, preoți, elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, studenți teologi de la Facultatea de teologie din Caransebeș, precum și credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

„Nu putem să rezumăm toate activitățile lui, însă lucrul cel mai important este că Dumnezeu i-a dat șansa să reîntemeieze și Eparhia de la Alba Iulia și pe cea de la Caransebeș. De asemenea nu putem trece cu vederea că a fost un râvnitor, a fost ctitorul multor lucruri și în același timp îi era dragă biserica, chiar dacă a păstorit în vremuri dificile, faptul că a fost râvnitor și categoric uneori, i-a pricinuit și amărăciune, dar a dus steagul până la capăt. De aceea noi ce ne desfășurăm astăzi activitatea pastorală în vremuri care sunt considerate de deplină libertate, dar nu lipsite de dificultate, Îl rugăm pe Dumnezeu ca lor celor ce se odihnesc în acest panteon al slujitorilor Eparhiei Caransebeșului să le facă parte de odihnă, iar nouă să ne dea râvnă să putem depăși tot răul, confruntarea cu secularismul și cu tendința unora de a se îndepărta de sfânta biserică și de tradiția noastră strămoșească”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

După ce în anul 1949 Episcopia Caransebeșului a fost desființată, vrednicul de pomenire episcopul Emilian Birdaș a reînviat-o în anul 1994. El a păstorit-o timp de doi ani până la 5 aprilie 1996, când a trecut la cele veșnice. Mormântul se află în Biserica necropolă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

„În biserica necropolă a Episcopiei noastre, pe lângă Ioan Popasu, primul episcop ortodox român al Caransebeșului, își doarme somnul de veci și episcopul restaurator al Episcopiei Caransebeșului, Emilian Birdaș. El a fost lumină pentru clerul și poporul din această zonă și care într-adevăr a reînviat această eparhie. Ne rugăm ca noi urmașii lui să fim vrednici continuatori ai celor începute și deschise de episcopul Emilian, cel care a fost un deschizător de drumuri, un om luminat, un bun părinte și un slujitor al Biserici lui Hristos, care a iubit cu toată ființa sa sfânta biserică și sfintele slujbe”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Sursa: http://www.episcopiacaransebesului.ro

Ultimele articole

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca. Între produsele prezentate de studenți se numără palaneț cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor Universitatea de Științe Agricole și...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...