Muzicanții din Bremen – un nou concert pentru copii la Filarmonica clujeană

de | apr. 4, 2024

Marți, 9 aprilie 2024 la Colegiul Academic de la Ora 9:30 în limba română și de la Ora 11.00 în limba maghiară – Muzicanții din Bremen

 Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Dalma Toadere dirijoare și moderatoare

Marți, 9 aprilie 2024, Muzicanții din Bremen vor poposi pe scena sălii Auditorium Maximum în cadrul unui concert dublu în limba română (cu începere de la ora 9.30), respectiv în limba maghiară (cu începere de la ora 11.00). Evenimentul este recomandat copiilor de grădiniță (grupa mare) și elevilor din ciclul primar (clasele 0-4) și durează aproximativ 40 de minute. Costul unui bilet este de 15 lei.

Dacă spectacolul în limba română va avea loc cu casa închisă, cel în limba maghiară mai beneficiază de câteva locuri ce pot fi achiziționate online sau de la agenția de bilete a Filarmonicii.

Următorul concert pentru copii – Punguța cu doi bani – va avea loc în data de 28 mai 2024, în același format (concert în limba română și în maghiară), dedicat aceleiași grupe de vârstă (copii din grupa mare de grădiniță și elevi ai claselor primare), în realizarea aceleiași neobosite dirijoare-moderatoare Dalma Toadere împreună cu membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Despre Muzicanții din Bremen

Concertele pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv, și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică. Dalma Toadere afirmă că „nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.

În ceea ce privește Muzicanții din Bremen, concertul educativ de marți, 9 aprilie 2024, se adresează copiilor de grădiniță, respectiv celor din ciclul primar și are ca subiect peripețiile celor patru animale nevoite să își părăsească curțile și să o pornească la drum spre oraș,  povestite prin intermediul unor teme din capodopere ale muzicii universale și cu ajutorul unor instrumente special alese pentru acest spectacol. Astfel, fagotul rage asemeni măgarului, câinele latră cu ajutorul clarinetului, pisica miaună prin sunetele oboiului, iar flautul face cucurigu. Trompeta, cornul și percuția sunt tâlharii din basm, descriu furtuna prin sunete și îmbogățesc sonoritatea ansamblului.

Concertul are menirea de a-i familiariza pe copii cu instrumentele de suflat din lemn și cu diverse concepte muzicale prezentate în așa fel încât aceștia să le perceapă intuitiv fără explicații teoretice.

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva