Parastas pentru cei care au trecut la Domnul, în ultimul an, la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca

de | nov. 10, 2021

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, marți, 9 noiembrie 2021, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. În fiecare an, în seara hramului, sunt comemorați și pacienții care au trecut la cele veșnice în cadrul instituției medico-sociale, eveniment care a devenit deja tradiție.

Cu acest prilej, marți seara, de la ora 18:00, în curtea așezământului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la Domnul, în ultimul an, în cadrul așezământului, precum și pentru Episcopul Gurie Georgiu și Episcopul Vasile Flueraș, ctitorul centrului.

Din soborul slujitor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul unității medico-sociale – preotul dr. Bogdan Chiorean, protosinghelul Natanael Zanfirache – slujitor al Catedralei Mitropolitane din municipiu, precum și alți preoți.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de mângâiere și îmbărbătare pentru cei prezenți, amintindu-le că „existența noastră nu se termină cu moartea”.

„E greu să vă îmbărbătăm în astfel de momente. Mângâierea noastră este atât de slabă, dar cea mai mare mângâiere este cea care vine de la Hristos. Atunci când Lazăr murise tânăr, Domnul nostru Iisus Hristos le-a mângâiat pe surorile sale, Marta și Maria, cu aceste cuvinte: Amin, amin zic vouă, cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi; iar cel ce trăieşte crezând în Mine, nu mai moare niciodată (Ioan 11, 25-26). Aceasta este mângâierea cea mare”, a spus ierarhul.

 

De asemenea, părintele Bogdan Chiorean, directorul centrului, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, angajaților și tuturor celor care sprijină activitățile de îngrijiri paliative. În ultimul an, din noiembrie 2020 până în prezent, la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca, au trecut la Domnul 384 de pacienți, din cei aproximativ 700 de pacienți internați.

La evenimentul comemorativ au participat angajații centrului și membri ai familiilor celor care au trecut în veșnicie în cadrul așezământul de îngrijiri paliative.

Cu ocazia hramului, marți dimineața, în paraclisul centrului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

 

Scurt istoric

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009, de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Centrul este un proiect unic în zona Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de  9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, când paraclisul Centrului a primit și o părticică din moaștele sfântului ocrotitor.

Centrul de îngrijiri paliative asistă anual aproximativ 700 de pacienţi, acordând gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.

Unitatea medicală dispune de 40 de paturi (20 de saloane a câte 2 paturi fiecare) în regim de spitalizare continuă, farmacie, un centru de zi, un paraclis şi o sală de conferinţe. Echipa este formată din 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ, în frunte cu directorul instituției, preotul dr. Bogdan Chiorean. Lor li se alătură constant peste 20 de voluntari, de diverse profesii.

În anul 2018, tot în cadrul Centrului, a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.

La ora actuală, dincolo de activitatea principală prin care instituția asistă pacienți cu boli cronice progresive în stadii avansate de boală, se desfășoară și o intensă activitate educațională. În cadrul Centrului, există cursuri de calificare pentru infirmieri, pentru asistenți medicali generaliști, de specializare în îngrijiri paliative pentru asistenți medicali și medici și, din luna octombrie 2021, stagii de practică pentru studenții mediciniști.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA