Părintele Mitropolit Andrei a participat la întâlnirea de 55 de ani de la absolvirea liceului

de | iun. 9, 2022

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat joi, 9 iunie 2022, la întâlnirea de 55 de ani de la absolvirea Liceului de Cultură Generală – Cehu Silvaniei, astăzi Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești” din Cehu Silvaniei.

Evenimentul festiv a avut loc la sediul liceului și a debutat cu ora de dirigenție, în cadrul căreia a fost citit catalogul de către dirigintele prof. Ieremia Borca. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei împreună cu o parte din foștii profesori și colegi de liceu au depănat amintiri și au vorbit despre cei 55 de ani care au trecut frumos, dar foarte repede.

Părintele Mitropolit Andrei a participat la întâlnirea de 55 de ani de la absolvirea liceului

Apoi, aceștia s-au îndreptat spre Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cehu Silvaniei, unde Părintele Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu și a oficiat o slujbă de Parastas pentru profesorii și colegii trecuți la cele veșnice, iar la mormintele lor din cimitirul central au fost aprinse lumânări și depuse flori.

Scurtă biografie

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș.

A urmat Liceul de Cultură Generală – Cehu Silvaniei (astăzi Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești”) și cursurile Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), între anii 1967-1972. După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca. Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Nagy Lorand si Markus Zsolt

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA