Părintele Profesor Dumitru Abrudan în conferință la Zalău

de | apr. 21, 2016

Joi, 21 aprilie 2016, la ceas de seară, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de către Episcopia Sălajului, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Invitatul acestei seri a fost Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Perioada specială de pregătire în care ne aflăm a dat și tema conferinței – „Postul, urcuș duhovnicesc”. Părintele profesor a arătat că originea postului celui Mare se află în drumul Mântuitorului de la Ierihon la Ierusalim, pentru că așa cum a urcat Mântuitorul din Ierihon spre Cetatea Sfântă unde a fost răstignit, a murit și a înviat, așa și postul este urcușul nostru duhovnicesc spre moartea păcatului și învierea spirituală. În continuare, părintele profesor a prezentat cele două aripi ale urcușului nostru duhovnicesc spre Înviere – postul și rugăciunea și importanța acestora.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor venite din sală. Astfel, în baza întrebărilor, părintele Dumitru Abrudan a vorbit despre importanța Psaltirii în cultul ortodox, despre sărbătoarea evreiască Purim sau despre postul iudaic și postul creștin.

Părintele Dumitru Abrudan și-a manifestat bucuria de a fi prezent la Zalău, cu acest prilej având plăcerea de a-și revedea foștii studenți de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu sau de la Facultatea de Teologie din Oradea. Chiar Preasfințitul Părinte Petroniu și-a pregătit lucrarea de licență cu părintele profesor Dumitru Abrudan, având ca temă subiectul „Moise la interferenţa realităţii istorice şi a reflecţiilor patristice”.

Părintele Dumitru Abrudan este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1956-1960). Între 1960-1963 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic din București, secția biblică (Vechiul Testament și Limba ebraică), iar în perioada 1972-1973 a urmat cursuri de specializare la Universitatea Ebraică din Ierusalim. În 1978 obține titlul de Doctor în Teologie în domeniul Studiului Vechiului Testament și al limbii ebraice, la Institutul Teologic Universitar din București, sub coordonarea pr. prof. dr Mircea Chialda cu teza: „Creștinismul și mozaismul în perspectiva dialogului interreligios”. Părintele Dumitru Abrudan a fost prorector al Institutului Teologic Universitar din Sibiu între anii 1979-1991 și decan al aceleiași facultăți între anii 2000-2004. De asemenea, Preacucernicia Sa a avut un mare aport la înființarea facultăților de teologie din Cluj-Napoca, Alba-Iulia și Oradea, la cea din urmă fiind decan în perioada 1992-2000.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...