Patriarhul Justinian, evocat în cadrul conferinței de la Năsăud

de | oct. 31, 2017 | Actualitatea religioasă

Marți, 31 octombrie, preoții din Protopopiatul Năsăud s-au reunit în oraşul academicienilor în cadrul conferinței preoțeşti de toamnă.

Evenimentul  a debutat cu slujba de Te-Deum, săvârşită în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, la care a asistat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, însoțit de la Centrul Eparhial de către Protosinghelul dr. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului.

La finalul momentului de rugăciune, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat trei personalități care l-au mărturisit pe Hristos în anii comunismului, Florea Mureşan, Liviu Munteanu şi Ioan Bunea, care servesc astăzi drept modele desăvârşite de mărturisire a Domnului Hristos. Mai apoi, preoții s-au deplasat în sala de şedințe a oficiului protopopesc, unde, protopopul Năsăudului, părintele Ioan Dâmbu, i-a urat bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei în Țara Năsăudului, dar a şi evidențiat faptul că Patriarhul Justinian a fost o şansă atât pentru Biserica Ortodoxă cât şi pentru neamul nostru românesc.

În deschiderea conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a pus un gând la suflet preoților prezenți, în care a subliniat faptul că  „toți martirii şi apărărorii Ortodoxiei din perioada

Patriarhul Justinian, evocat în cadrul conferinței de la Năsăud

comunistă au avut drept slogan cuvintele Domnului Hristos, care zice: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărurisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui meu, Care este în ceruri. (Matei 10, 32)”, aducându-şi aminte în acelaşi timp şi de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, care a suferit în temniță în vremea comunismului. Conferința a fost susținută de către ieromonahul dr. Grigore Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla și stareț al Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici din Gherla, care a vorbit despre comunism şi apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă.

După terminarea prezentării, au avut loc şi câteva luări de cuvânt din partea preoților, iar mai apoi, protosinghelul Benedict Vesa a adus la cunoştință preoților noutățile administrative  din  partea Centrului Eparhial, a consemnat pentru radio Renașterea părintele Paul Gavriloaie.

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...