Patriarhul României, felicitat la 34 de ani de arhierie: Este un slujitor și un promotor fără egal al Ortodoxiei

de | mart. 24, 2024

Un moment aniversar a avut loc duminică după Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost felicitat la împlinirea a 34 de ani de arhierie.

Momentul a debutat cu prezentarea volumului „Lucrarea Bisericii în societate în anul 2023”, făcută de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. Volumul, semnat de Patriarhul Daniel, este al 16-lea din serie și se intitulează „Pastorația persoanelor vârstnice – o lucrare filantropică și socială”.

Este un slujitor și un promotor fără egal al Ortodoxiei

După prezentarea volumului, PS Varlaam i-a adresat felicitări Patriarhului României cu ocazia aniversării a 34 de ani de slujire arhierească.

„Nu întâmplător, ci a fost voia lui Dumnezeu ca Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să primească marele dar al arhieriei în Duminica Ortodoxiei a anului 1990, în anul acela în data de 4 martie. De atunci și până astăzi este un slujitor și un promotor fără egal al Ortodoxiei”, a subliniat Preasfinția Sa.

PS Varlaam a evocat faptul că „încă din anii când Preafericirea Sa era student la Facultatea de Teologie din Sibiu, profesorii și colegii vedeau în dânsul un viitor ierarh strălucit și chiar viitorul Patriarh al României”.

„Considerăm că activitatea desfășurată de Preafericirea Sa are un caracter profetic, pregătind Biserica pentru vremurile viitoare care, pentru credință, în general, și pentru Biserică se arată a fi neprielnice”, a mai spus PS Varlaam Ploieșteanul.

Preasfinția Sa i-a oferit un coș cu flori din partea soborului împreună-slujitor, din care au făcut parte PS Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarahal, și PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Să mărturisim dreapta credință în pofida tuturor curentelor de rătăcire

Patriarhul Daniel a mulțumit pentru aprecieri și pentru „frumoasa și bogata prezentare” a cărții referitoare la activitatea Bisericii în 2023.

„În mod deosebit aducem slavă Preasfintei Treimi și tuturor sfinților pentru lucrarea Ortodoxiei în lume. Această binecuvântată sărbătoare a fost rezultatul multor lupte, multor nevoințe dar a devenit un izvor de bucurie și de frumusețe”.

„Astăzi suntem chemați să mărturisim dreapta credință în pofida tuturor curentelor de rătăcire, de dezorientare și de relativizare a adevărului. Suntem chemați, de asemenea, să arătăm frumusețile spirituale și duhovnicești, morale, liturgice și filocalice ale Ortodoxiei”.

„Dumnezeu nu este numai Binele și Adevărul, ci și Frumusețea cea negrăită a slavei”, a subliniat Părintele Patriarh.

În acest context, Patriarhul a adresat un îndemn la susținerea lucrărilor de pictură care au loc la Catedrala Națională.

„Vă îndemnăm să contribuiți, cât poate fiecare, pentru pictarea chipului sfântului al cărui nume îl purtați”, a recomandat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română