Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a XI-a

de | apr. 10, 2022

Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a XI-a, s-a desfășurat sâmbătă, 9 aprilie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Au participat peste 600 de tineri, clerici și credincioși de toate vârstele, în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului.

Pelerinajul Tinerilor este o acţiune anuală, închinată Maicii Domnului, desfășurată în a cincea săptămână din Postul Paștilor, şi constă în parcurgerea pe jos a 18 kilometri, de la Iclod până la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj.

După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, pelerinajul a debutat la ora 10:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, prin rugăciune și binecuvântarea pelerinilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură și le-a urat un pelerinaj cu mult folos duhovnicesc.

După primirea binecuvântării arhierești, tinerii s-au deplasat cu autocarele până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, localitate unde a slujit pictorul Luca care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus de la Mănăstirea Nicula. De acolo, după un scurt moment de rugăciune, alături de Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul, participanții au străbătut pe jos localitățile, purtând ripide, icoane și toacă, intonând cântări în cinstea Maicii Domnului și oprind la bisericile de pe traseu.

În jurul orei 14:00, a avut loc o primă oprire, la Biserica „Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Gherla, unde au fost întâmpinați de protopopul de Gherla – pr. Iulian Paul Isip și de alți tineri din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Dej, care s-au alăturat grupului de pelerini.

 

Apoi, a început parcurgerea ultimilor şapte kilometri, făcând un mic popas și la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim – cu gropi comune – al deținuților politici din perioada comunistă. Astfel, în cimitirul deținuților politici, PS Părinte Benedict a rostit o rugăciune pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

Cei peste 600 de pelerini au ajuns la Mănăstirea Nicula în jurul orei 18:00, fiind așteptați de viețuitorii așezământului monahal. După ce s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, aceștia au participat la slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict, în sobor de clerici. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia l-a evocat pe vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), care a fost promotorul și sufletul acestui îndătinat pelerinaj. Vizionează integral Vecernia cu Litie și cuvântul de învățătură.

Seara s-a încheiat cu agapa frățească oferită de obștea Mănăstirii Nicula și cu întoarcerea pelerinilor la casele lor.

Pelerinajul a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Asociaţiile de tineret din judeţul Cluj: Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) – filiala Cluj-Napoca, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (ATCOR) Cluj, Liga Studenților Cluj, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” din Cluj-Napoca, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Dej.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...