Pictorul italian Marko Rupnik: „Să începem în fiecare zi munca noastră cu Dumnezeu”

de | sept. 24, 2015

Pictorul Marko Ivan Rupnik de la Institutul de Arte Orientale, „Centro Aletti”, din Roma, a venit la Cluj pentru a pregăti ultima fază a lucrărilor de la biserica ortodoxă „Schimbarea la Față” din municipiu. El s-a întâlnit joi dimineața cu părintele Titus Moldovan și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, pentru a discuta despre lucrări, în vederea finalizării lor, mai ales că se dorește ca biserica să fie sfințită anul viitor.

Tot joi dimineața, la biserica „Schimbarea la Față”, de pe Bulevardul Eroilor, s-au reunit toți clericii din cele trei cercuri preoțești din Cluj. Cu acest prilej, pictorul italian și-a prezentat viziunea în ceea ce privește mozaicul realizat în interiorul bisericii. Maestrul spune că acesta reprezintă o încercare de a recupera arta iconografică a primului mileniu.

 

Unde există iubire, acolo este Dumnezeu

În ceea ce privește munca pe care o realizează, Marko Rupnik a declarat că echipa lui începeDSC_0006 munca, în fiecare zi, cu Dumnezeu:

„Când lucrăm începem fiecare zi cu Sfânta Liturghie, pentru a fi o adevărată biserică, o biserică euharistică. Iar dacă acești pereți sunt un portret, eu nu pot să-mi fac autoportretul dacă nu știu cine sunt. De aceea trebuie să descopăr cine sunt, iar dacă în Sfânta Euharistie noi primim viața lui Dumnezeu, eu trebuie să văd această viață în timpul muncii. Suntem din 14 națiuni și din trei tradiții bisericești: ortodocși, greco-catolici și romano-catolici. Pe mine mă interesează dacă între noi există  iubire, pentru că unde există iubire acolo este Dumnezeu. Pentru mine aceasta este Biserica”.

Lucrările în tehnica mozaic, de la biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca au început în 2006 și se speră finalizarea lor până în 2016.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...