Pictorul italian Marko Rupnik: „Să începem în fiecare zi munca noastră cu Dumnezeu”

de | sept. 24, 2015 | Actualitatea religioasă

Pictorul Marko Ivan Rupnik de la Institutul de Arte Orientale, „Centro Aletti”, din Roma, a venit la Cluj pentru a pregăti ultima fază a lucrărilor de la biserica ortodoxă „Schimbarea la Față” din municipiu. El s-a întâlnit joi dimineața cu părintele Titus Moldovan și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, pentru a discuta despre lucrări, în vederea finalizării lor, mai ales că se dorește ca biserica să fie sfințită anul viitor.

Tot joi dimineața, la biserica „Schimbarea la Față”, de pe Bulevardul Eroilor, s-au reunit toți clericii din cele trei cercuri preoțești din Cluj. Cu acest prilej, pictorul italian și-a prezentat viziunea în ceea ce privește mozaicul realizat în interiorul bisericii. Maestrul spune că acesta reprezintă o încercare de a recupera arta iconografică a primului mileniu.

 

Unde există iubire, acolo este Dumnezeu

În ceea ce privește munca pe care o realizează, Marko Rupnik a declarat că echipa lui începeDSC_0006 munca, în fiecare zi, cu Dumnezeu:

„Când lucrăm începem fiecare zi cu Sfânta Liturghie, pentru a fi o adevărată biserică, o biserică euharistică. Iar dacă acești pereți sunt un portret, eu nu pot să-mi fac autoportretul dacă nu știu cine sunt. De aceea trebuie să descopăr cine sunt, iar dacă în Sfânta Euharistie noi primim viața lui Dumnezeu, eu trebuie să văd această viață în timpul muncii. Suntem din 14 națiuni și din trei tradiții bisericești: ortodocși, greco-catolici și romano-catolici. Pe mine mă interesează dacă între noi există  iubire, pentru că unde există iubire acolo este Dumnezeu. Pentru mine aceasta este Biserica”.

Lucrările în tehnica mozaic, de la biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca au început în 2006 și se speră finalizarea lor până în 2016.

 

Ultimele articole

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

17 octombrie – Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda semănătorului; Rugăciunea lui Iisus)

Misiunea profetică a a lui Oseea, fiul lui Beeri din seminția lui Isahar, s-a desfășurat în regatul Israel în timpul regelui Ieroboam al II-lea și a urmașilor lui, precum și în regatul Iuda în timpul regilor Uzia, Iotam, Ahaz și Ezechie (790-725 î. Hr.), fiind...

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Când Gheronda Iosif a ajuns să aibă el însuși obște, le spunea părinților spre folos duhovnicesc, următorul lucru: „La prima mea mănăstire, munceam cel puțin 16 ore pe zi. Și cu toate acestea, am citit cu atenție tot Vechiul Testament de 3 ori. Am citit cele 14...