Pr. Nicu Dumitrașcu, Cele șapte personalități de la Niceea (325) – rolul lor în cadrul primelor frământări ecumenice majore ale lumii creștine, Ediția a III-a revizuită, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2019.

Cu certitutine, părintele profesor universitar dr. Nicu Dumitrașcu este unul dintre teologii români cu cea mai mare vizibilitate în spațiul Occidental. Întrucât în ultima vreme a publicat cu precădere texte în străinătate, în limbi de circulație internațională, la edituri prestigioase precum Taylor & Francis din New York (a se vedea: Nicu Dumitrașcu, Basil the Great: Faith, Mission and Diplomacy in the Shaping of Christian Doctrine, Taylor & Francis, New York, 2018), e o adevărată bucurie când cititorul reușește să descopere o lucrare a dânsului și în limba română.

Recent ajuns la ediția a treia, volumul intitulat: Cele șapte personalități de la Niceea (325) – rolul lor în cadrul primelor frământări ecumenice majore ale lumii creștine, apărută la editura clujeană Napoca Star în anul 2019, este unul dintre aceste excepții, care-l reliefează pe patrologul și preotul clujean și orădean deopotrivă, drept un scriitor ce se citește ușor și vorbește despre lucruri cu caracter de noutate. Frumoasele medalioane dedicate celor șapte personalități importante care au jucat un rol în dezbaterile din cadrul Sinodului Întâi Ecumenic de la Niceea, respectiv Arie (p. 9-34), Alexandru al Alexandriei (p. 46-61), Eusebiu de Nicomidia (p. 77-107), Eusebiu de Cezareea (p. 113-131), Osiu de Cordoba (p. 142-158), Constantin cel Mare (p. 171-192) și Atanasie al Alexandriei (p. 205-220), sunt acompaniate de interesante anexe, ce conțin documentele fundamentale ale problematicilor pe care ei le-au adus în discuție.

Bazată pe o amplă bibliografie (p. 226-237) străină (cu precădere în limbile franceză și engleză), lucrarea vine să-l invite pe cititor la cunoașterea, într-o altfel de manieră, a celui dintâi sinod ce a reunit elitele creștinătății, spre a dezbate o problemă spinoasă. Outcome-urile teologice ale sinodului sunt prezentate pornind de la interesante analize prosopografice. Părintele Nicu Dumitrașcu ține să vorbească despre toți marii partitipanți la eveniment, indiferent de partida din care au făcut parte, prezentându-le deopotrivă calitățile și scăderile. Dânsul vine apoi să-și întărească spusele, prin intermediul documentelor pe care le oferă în cadrul anexelor fiecăruia dintre capitole.

Despre dezideratul de a oferi o panoramă a evenimentului și o evaluare distantă, obiectivă, a celor prezentate aici, pornind de la biografiile protagoniștilor, dar și despre geneza întregului demers vorbește părintele Dumitrașcu în cadrul prefeței celei de-a treia ediții a cărții, arătând că:

„Ideea acestei cărți s-a născut în urma unei discuții pe care am avut-o cu mitropolitul Kallistos Ware, în urmă cu mai mulți ani, în Oxford. Terminasem lucrarea de doctorat și mă întreba ce va urma, ce voi face cu tot materialul bibliografic pe care-l adunasem în toată perioada de pregătire și redactare a lucrării respective care avea în vedere hristologia Sfântului Atanasie cel Mare, în directă legătură cu sinodul de la Niceea, din anul 325, și desigur, cu marile personalități ale perioadei respective.

Deși sunt un mare admirator al ilustrului ierarh alexandrin și al învățăturii pe care a articulat-o în lucrările sale, sunt deopotrivă fascinat de modul în care suținătorii celor două partide aflate în opoziție vis-a-vis de doctrina niceeană au înțeles să-și asume rolurile respective. Fiecare personaj în parte are și calități și defecte, iar reliefarea doar a unora dintre acestea în funcție de afiliația lor confesională (mai degrabă a apartenenței lor regionale, sau a tributului școlii în care s-au format), ar fi o greșeală. De aceea, m-am decis să utilizez informațiile pe care deja le aveam și să încerc să trec, chiar și într-o mică măsură, dincolo de „ușile închise” ale primului sinod ecumenic din istoria creștinătății”. (p. i).

Dacă nume precum Eusebiu de Nicomidia, Eusebiu de Cezareea, Constantin cel Mare sau Atanasie al Alexandriei au o sonoritate aparte și spun destul de multe lucruri, deopotrivă specialiștilor într-ale teologiei de școală, cât și pasionaților, depre biografia lui Arie, cea a lui Osiu de Cordoba, cea a lui Eusebiu de Nicomidia sau cea a lui Alexandru al Alexandriei, sunt destul de puțin cunoscute publicului larg. În acest context, reconstrucția biografică de care aceștia beneficiază, în ciuda penuriei de surse, și care este una reușită și din perspectivă stilistico-filologică, nu doar teologică, se constituie într-un fapt binevenit. În plus, trecerea în revistă a anumitor evenimente și dezbateri cu care aceștia au avut legătură, constituie și ea un aspect de inedit al lucrării, ce o califică în rândul operelor teologice care aduc un suflu proaspăt și elemente de noutate în teologia românească, fapt, ce din păcate, a devenit mai rar în ultima vreme.

Datorită tuturor acestor aspecte, dar și a multor altor elemente, a căror descoperire o lăsăm în grija cititorului, lucrarea părintelui profesor universitar dr. Nicu Dumitrașcu, un patrolog despre care generațiile viitoare vor mai auzi cu certitudine, se constituie într-o frumoasă și utilă contribuție, deopotrivă în procesul de înțelegere al istoriei bisericești universale, cât și în cel al evoluției dogmelor în spațiul creștin al primului mileniu. Instrument util deopotrivă pentru cercetători, cât și pentru curioși, ea își va găsi de bună seamă locul în bibliotecile celor dornici să-și cunoască mai bine credința și să afle cum a schimbat creștinismul fața lumii.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Pr. Nicu Dumitrașcu, Cele șapte personalități de la Niceea (325) – rolul lor în cadrul primelor frământări ecumenice majore ale lumii creștine, Ediția a III-a revizuită, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2019.
Loading
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/maxim-morariu/" target="_self">Protos. Maxim Morariu</a>

Protos. Maxim Morariu

Doctor în teologie al Faculății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 32 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița) și colaborează cu portalul doxologia.ro. Începând cu anul 2022 este de asemenea eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec (Canada).
Mai multe din Cărți vechi și noi
Pr. Spyridon Bailey, Călătorie în Muntele Athos

Pr. Spyridon Bailey, Călătorie în Muntele Athos

Pr. Spyridon Bailey, Călătorie în Muntele Athos, traducere monahia Xenia Hurmuzache, Editura Crimca, Suceava, 2023, 267 p. Despre Muntele Athos sau Sfântul Munte, cum este numit cel mai adesea în limbajul nostru curent, există în limba română o literatură...

Frumuseţea vieţuirii întru Biserică

Frumuseţea vieţuirii întru Biserică

În cadrul evenimentelor dedicate Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, la împlinirea a 75 de ani, remarcăm apariția volumului „Liturghie și cultură. Perspective la timpul prezent”, îngrijit de Preasfințitul Benedict Bistrițeanul și apărut la Editura Renașterea. În...

Ciprian Vidican, Jurnal biblic

Ciprian Vidican, Jurnal biblic

Ciprian Vidican, Jurnal biblic, Ed. Limes, Florești, 2018. Jurnalul biblic al lui Ciprian Vidican1 se deschide în anul 2001, când autorul avea 23 de ani, cu o afirmaţie cu aer definitiv: „Am numărat azi-dimineaţă spiritele pe care le admir cu adevărat din istoria...

„Ortodoxia în Occident. 10 convertiri” O carte care luminează

„Ortodoxia în Occident. 10 convertiri” O carte care luminează

Tot mai mult şi tot mai des auzim sau întâlnim în spaţiul public sau privat – în ţară şi în afara ei – români care încă au reţineri sau chiar o anumită jenă în a-şi afirma apartenenţa naţională. Dacă-ţi exprimi nedumerirea are pregătit sacul cu „argumente”. Desigur că...

Hristos în Liban. De la Moise la palestinieni

Hristos în Liban. De la Moise la palestinieni

Virgil Gheorghiu, Hristos în Liban. De la Moise la palestinieni, traducere din limba franceză de Valentin Vesa, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2009, 181 p. Asistăm neputincioși de câţiva ani la exodul masiv al creștinilor din Orientul Mijlociu spre ţările Europei în...

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Facerea Omului. Omilii despre Rai

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Facerea Omului. Omilii despre Rai

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Facerea Omului. Omilii despre Rai, traducere din limba greacă de Ierom. Lavrentie Carp, Referent științific prof. dr. Mihaela Paraschiv, Doxologia, Iași, 2010, 100 pp. Am fost obișnuiți ca traducerile din Sfinții Părinți să fie...