Pr. prof. Vasile Stanciu, Doctor Honoris Causa al UAB | IPS Andrei a participat la festivitatea de acordare a titlului

de | mai 9, 2023

Marți, 9 mai 2023, în cadrul Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă, ediția a XXII-a), organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) părintelui prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Evenimentul s-a derulat de la ora 12.00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În prima parte a festivității, părintele prof. univ. dr. Domin Adam a dat citire cuvântului de Laudatio în care a elogiat activitatea și personalitatea părintelui prof. univ. dr. Vasile Stanciu. Apoi, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, prof. univ. dr. Daniel Breaz, a prezentat hotărârea Senatului privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa. La final, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu a rostit o prelegere festivă, cu ocazia acestui moment festiv. În continuare, a luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a apreciat activitatea remarcabilă a părintelui prof. univ. dr. Vasile Stanciu. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a reliefat personalitatea părintelui Vasile Stanciu, numindu-l drept „creator prolific și promotor al muzicii bisericești”.

În ultima parte a evenimentului, în semn de apreciere, prof. univ. dr. Daniel Breaz i-a oferit părintelui Vasile Stanciu o frescă a clădirii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

La final, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a adresat alese mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Irineu și corpului didactic al Universității din Alba Iulia. În semn de prețuire, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu a oferit Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia cele mai recente și importante cărți apărute sub semnătura preacucerniciei sale.

(VIDEO) Festivitatea poate fi urmărită, integral, AICI

Scurtă biografie

Originar din localitatea Ighișul Nou, județul Sibiu, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu s-a distins în domeniul muzicologiei prin activitatea sa deosebită pusă în slujba imnologiei bisericești. Pe parcursul carierei sale didactice, părintele profesor a promovat cu destoinicie arta muzicală și s-a remarcat drept un creator iscusit de muzică sacră. Începutul carierei pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu (64 de ani) este plasat în anul 1986, când sfinția sa a devenit profesor de muzică și dirijor al Corului Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În 1990, a devenit cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, fiind decan al instituției între anii 2012-2020.

De asemenea, părintele Vasile Stanciu este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și laureat al numeroase festivaluri de muzică bisericească. Sfinția sa este fondatorul Corului de Cameră „Psalmodia Transylvanica”, fiind de-a lungul timpului dirijor al Corului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și al Corului Catedralei mitropolitane. Părintele Vasile Stanciu este autor al numeroase studii și opere de specialitate în domeniul muzicii. Astfel, remarcăm faptul că șase dintre cărțile părintelui Vasile Stanciu au văzut lumina tiparului la Editura Reîntregirea din Alba Iulia. De asemenea, pentru o scurtă perioadă, între anii 1997-2000, sfinția sa a fost cadru didactic asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA