Prăznuirea celui de-al 13-lea hram al Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej

de | nov. 9, 2023

Pentru al 13-lea an consecutiv, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, joi, 9 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Dej, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol  – arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului – preotul Andrei Emil Pop,  protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, care este și parohul bisericii, secretarul Protopopiatului Dej – preotul Gavriil Chirilă, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej – preotul Costinel Șoaită și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Răbdarea suferinței”, în cadrul căruia le-a vorbit credincioșilor despre virtutea răbdării în suferință și despre viața curată a Sfântului Nectarie, model de răbdare și stăpânire a patimilor.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” al parohiei. La chinonic, interpreta de muzică populară Patricia Moldovan a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, parohul comunității, protopopul Ioan Buftea, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la cel de-al treisprezecelea hram al bisericii, zi în care s-au împlinit și 103 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nectarie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, printre care s-au aflat elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej, precum și oficialități civile și militare, în frunte cu primarul Municipiului Dej – Costan Morar, comandantul Garnizoanei Dej – colonelul Ioan Munteanu și comandantul Poliției Municipiului Dej –  comisar șef de poliție Ioan Dan Câmpan. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața bisericii, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Tuturor copiilor și tinerilor prezenți, Părintele Mitropolit Andrei le-a oferit cărți duhovnicești.

 

Scurt istoric

Parohia Dej V, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie, este una din parohiile tinere ale orașului, fiind înființată în data de 15 mai 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale creștinilor de pe strada Crângului. Piatra de temelie a fost pusă în același an, în data de 13 august 2011.

Până în anul 2016, slujbele au fost oficiate într-un paraclis provizoriu, timp în care s-a lucrat la biserica mare de zid. Începând cu slujba Învierii din același an, slujbele se desfășoară în biserica de zid. În prezent, lăcașul se află în proces de pictare, în tehnica frescă.

Săptămânal, în biserica parohiei, se organizează diverse întâlniri și activități, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej, Grădinița „Lumea Piticilor” din Dej și cu Liga Tinerilor Ortodocși Dej.

De asemenea, în sfântul lăcaș se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Încă de la înființare, parohia este păstorită de preotul Ioan Buftea. Începând cu data de 14 ianuarie 2015, acesta a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...