Prăznuirea hramului Bisericii „Soborul Maicii Domnului” din cartierul clujean Făget

de | dec. 31, 2023

În Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului. Fuga în Egipt), 31 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia „Soborul Maicii Domnului” din cartierul clujean Făget, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica parohială, ierarhul a oficiat Sfântă Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, pr. conf. univ. Ioan Bizău – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Petru Călin Cotîrlă, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care a fost relatată fuga în Egipt a Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Hrisos – emigrant”, vorbindu-le celor prezenți despre emigrarea românilor în străinătate.

 

La final, preotul paroh Petru Călin Cotîrlă a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, pictată pe sticlă.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La slujbă au participat numeroși credincioși clujeni, în frunte cu consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Iustin Liciniu Câmpean.

Scurt istoric

Parohia „Soborul Maicii Domnului” a fost înființată în anul 1998 și deservește comunitatea din cartierul clujean Făget, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită.

Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă în luna iulie a anului 2013, pe un teren donat de Alexandru Dușa, originar din zonă. La data de 27 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările de zidire a bisericii și a oficiat prima Sfântă Liturghie în noul lăcaș de cult. De asemenea, la data de 19 decembrie 2021, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit icoanele realizate în tehnica mozaic, pe zidurile exterioare ale bisericii.

În prezent, biserica se află în curs de pictare, în tehnica frescă. Lucrările de realizare a picturii au început în luna august 2023 și se preconizează că vor fi finalizate în toamna anului viitor, conform celor afirmate de preotul paroh Petru Călin Cotîrlă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Sorin Toma

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...