Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările efectuate la biserica Parohiei Suarăș, Protopopiatul Dej

de | aug. 27, 2023

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a vizitat sâmbătă, 26 august 2023, comunitatea ortodoxă din Parohia Suarăș, Protopopiatul Dej.

Cu acest prilej, Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la biserică în ultimii doi ani, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de slujitori au făcut parte: Pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului, Pr. Cristian Cârlogea, preotul paroh, Arhid. Petru Buta, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, alături de alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sfântul Nectarie” din Dej.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit minunea vindecării, de către Mântuitorul Hristos, a celor doi orbi din naștere, episod cuprins în pericopa evanghelică a zilei și relatat de Sfântul Evanghelist Matei.

Ierarhul a explicat că lecția pe care o învățăm din această pericopă evanghelică este că urmarea lui Hristos este mai importantă decât vindecarea.

Pentru întreaga activitate desfășurată in Parohia Suarăș, PS Părinte Benedict l-a ridicat pe preotul paroh, părintele Cristian Cârlogea, la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

Ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit diplome de cinstire și distincții. Printre cei gratulați s-au numărat primarul Comunei Bobâlna, dl. Augustin Mureșan, epitropul bisericii, dl. Adrian Petrescu, paraclisierul, dl. Ștefan Hărănguș și cântărețul bisericesc, dl. Vasile Hruban.

Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din localitatea Suarăș datează din anul 1911.

Locașul de cult a fost pictat în tehnica frescă în anul 1978 de către pictorul Ieromonah Popa Alexandru Artemie de la Nicula. Pictura a fost restaurată în tehnica tempera în anul 2010 de către pictorul Teodor Pop.

Biserica a fost sfințită pe 6 septembrie 1981 de către Episcopul Vicar de atunci Justinian Chira Maramureșanul.

Lucrările de reabilitare la biserica ortodoxă din Suarăș au început în primăvara anului 2022. În cei aproximativ 2 ani, a fost reabilitat exteriorul bisericii, a fost restaurată pictura din interior și au fost cumpărate noi obiecte liturgice.

Mai multe fotografii AICI.

Foto: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA