Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la conferința Grupului de Cercetare Ortodoxă „Sf. Ioan Hrisostom”

de | dec. 8, 2020 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a susținut marți, 8 decembrie 2020, o prelegere în cadrul simpozionului internațional organizat de Grupul de cercetare ortodoxă „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Preasfinția Sa a vorbit pe tema îndumnezeirii în viziunea Sfântului Isaac Sirul. Tema centrală a conferinței de anul acesta este „Sfințire, Desăvârșire și Îndumnezeire”.

Institutul de Cercetare Ortodoxă Sf. Ioan Gură de Aur este un grup internațional de teologi și studenți în teologie, cu membri din Grecia, România, Serbia, Georgia, Marea Britanie, Franța sau Belgia. Mentorul grupului este renumitul patrolog, părintele Andrew Louth.

Anul acesta, întâlnirea anuală care ar fi trebuit să se desfășoare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tbilisi, Georgia, a fost mutată online, așadar vorbim zilele acestea despre „Sfințire, Desăvârșire și Îndumnezeire” încercând să înțelegem măsura vârstei plinătății lui Hristos.

Ne bucurăm că anul acesta îl avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, ca un oaspete de seamă, care ne-a vorbit despre teologia îndumnezeirii la Sf. Isaac Sirul, cel mai reprezentativ și actual părinte al tradiției siriace.

Din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a mai vorbit părintele Conf. Univ. Dr. Cristian Sonea, pe tema „Misiunea Bisericii și demnitatea umană”, a transmis pentru Radio Renașterea Dr. Emil Mărginean, membru al Grupului de Cercetare Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur”.

Ediția de anul viitor se va desfășura, dacă situația sanitară va perminte, la Institutul Teologic Ortodox Sf. Serghie din Paris.

Ultimele articole

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor poate fi împărțită pe mai multe secvențe, după cum urmează: partea introductivă, Vohodul Mare sau Ieșirea cu Cinstitele Daruri, Partea pregătitoare pentru săvârșirea Jertfei, Momentul central al Liturghiei: săvârșirea Jertfei (sfințirea Darurilor), săvârșirea Tainei (Împărtășirea) și partea finală.
Vom încerca, atât cât spațiul ne va permite să tratăm aceste părți componente.

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com