PREMIERA operei NUNTA LUI FIGARO în deschiderea STAGIUNII 2023-2024 a Operei Naționale Române Cluj-Napoca

de | sept. 20, 2023

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță DESCHIDEREA STAGIUNII 2023-2024 cu PREMIERA spectacolului NUNTA LUI FIGARO de W. A. MOZART. Cortina se va ridica sâmbătă, 23 septembrie și duminică, 24 septembrie 2023, cu o lucrare remarcabilă ce a devenit un element de bază al repertoriului operistic, admirată fiind datorită tehnicii complexe de compoziție, a frumuseții muzicale și a subtilității interpretative. Spectacolul va fi prezentat în două distribuții diferite, prima reprezentație bucurându-se de participarea tinerilor soliști, membri ai Studioului de Operă Lya Hubic singurul program cultural-artistic din România de formare și perfecționare dedicat tinerilor artiști de operă concretizat sub auspiciile Operei române clujene, ca proiect liric internațional de selecție, promovare și performanță profesională a tinerilor artiști – astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând la două Premiere aflate sub conducerea muzicală a Maestrului dirijor David Crescenzi, în regia Mihaelei Sandu.

NUNTA LUI FIGARO este un exemplu remarcabil de operă clasică, recunoscută pentru ariile sale celebre și pentru abordarea unor subiecte serioase prin intermediul genului comic. Bazată pe comedia franceză a secolului al XVIII-lea ce explorează teme precum iubirea, intriga și clasa socială, povestea urmărește cum servitorii Figaro și Susanna sunt plini de entuziasm în ziua nunții lor, dar există o problemă: angajatorul lor, contele Almaviva, are intenții dezonorante față de viitoarea mireasă. Cu mai multe răsturnări de situație, povestea operei comice mozartiene va surprinde și va încânta la fiecare pas, totul desfășurându-se pe parcursul unei zile nebunești în casa contelui Almaviva.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi – Maestru Dirijor, Mihaela Sandu  Regizor artistic, Magdy Hawash – Adaptare scenografie, Dragoș Moldovan – Costume soliști și Adaptare costume cor.

Distribuția Premierei din 23 septembrie îi titrează în rolurile principale pe soliștii: Zoltan Molnar în rolul Figaro, Anna Stănescu în rolul Susanna, Sebastian Balaj în rolul Contelui Almaviva, Lorena Puican în rolul Rosina, Alexandru Costea în rolul Cherubino, Ștefan Muț în rolul Bartolo, Alexandra Leșiu în rolul Marcellina, Nicolae Ilincăi în rolul Basilio, Cătălin Moței în rolul Antonio, Alexandra Topan în rolul Barbarina, Adelin Ilca în rolul Don Curzio.

Distribuția Premierei din 24 septembrie îi titrează în rolurile principale pe soliștii: Marius Aron în rolul Figaro, Oana Maria Trîmbițaș în rolul Susanna, David Pogana în rolul Contelui Almaviva, Gebe-Fügi Renáta în rolul Rosina, Cristina Tureanu în rolul Cherubino, Corneliu Huțanu în rolul Bartolo, Janetka Hosco în rolul Marcellina, Eusebiu Huțan în rolul Basilio, Cătălin Moței în rolul Antonio, Andreea Marin în rolul Barbarina, Cătălin Pop în rolul Don Curzio, alături de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Pianist, dirijor de orchestră și cor, Maestrul David Crescenzi și-a început studiile la Conservatorul din Pesaro, specializându-se în orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. Recunoscut pentru pasiunea și dedicarea absolute, cele peste două decenii ale activității sale artistice l-au consacrat pe scenele muzicale internaționale în triplă ipostază: pianist acompaniator, dirijor de orchestră şi dirijor de cor. Începând cu anul 2017, David Crescenzi este Director Artistic al Operei române clujene.

Mihaela Sandu-Bogdan este absolventă a prestigioasei Indiana University Jacobs School of Music din Bloomington. A semnat regia unor importante spectacole de operă, atât în țară, cât și în SUA, ca invitat al unor instituții de prestigiu. Din anul 2008, este regizor artistic al Operei Naționale Române Cluj-Napoca și din 2017, cadru didactic asociat la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima.

Dragoș Moldovan este student în ultimul an la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, iar de-a lungul activității sale, a semnat scenografia spectacolelor Mânui-mi-ai viața pentru teatrul Magic Puppet, Labirintul erorilor – spectacol de licență în cadrul Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima – și Memoriile unui Lolo, realizat în timpul rezidenței Fresh Start, la Teatrul Reactor de creație și experiment, în vara acestui an.

Considerată o capodoperă a compozitorului W. A. Mozart, opera Nunta lui Figaro va fi prezentată în PREMIERĂ sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei, fiind urmată de o a doua reprezentație duminică, 24 septembrie, de la ora 18:30.

Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat ființă la 18 septembrie 1919, şi până în prezent, pe scena Operei clujene au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate școlile şi stilurile.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Memorialul Gherla vă invită duminică, 21 aprilie 2024, de la ora 12.30 la o dublă lansare de carte: „Cântecul pietrei” și „Pe drumul închisorii”. Amândouă volumele sunt dedicate memoriei părintelui Nicolae Bordașiu. Primul volum este de poezie, „Cântecul Pietrei”,...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...