Premierea la nivel eparhial a câștigătorilor Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, Ediția a XV-a

de | mai 10, 2023

Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în Patriarhia Română, și-a desemnat grupurile catehetice câștigătoare la nivelul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ediția din acest an are ca motto versetele scripturistice „Tinerii şi fecioarele, bătrânii cu tinerii, să laude numele Domnului, că numai numele Lui s-a înălțat. Lauda Lui pe pământ și în cer” (Psalmul 148, 12-13) și este în acord cu tematica anului 2023, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Festivitatea de premiere la nivel eparhial a avut loc miercuri, 10 mai 2023, de la ora 17:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a elevilor participanți și a îndrumătorilor grupurilor catehetice.

În deschiderea festivității, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a apreciat preocupările elevilor pentru dragostea față de spiritualitate și atenția arătată vârstnicilor. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe elevii participanți și pe coordonatorii lor, profesori și preoți, oferindu-le tuturor diplome de participare și cărți duhovnicești.

 

Cu acest prilej, grupul catehetic al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, care a câștigat premiul I, a susținut un scurt moment artistic.

Evenimentul a fost prezentat de preotul Raul Pap, coordonator al Departamentului de Misiune și Cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Clujului.

 


Comunicat integral:

Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în Patriarhia Română, și-a desemnat grupurile catehetice câștigătoare la nivelul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Festivitatea de premiere la nivel eparhial a avut loc miercuri, 10 mai 2023, ora 17.00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Încadrat în seria manifestărilor culturale și educaționale prilejuite de tematica omagială și comemorativă a acestui an, al pastorației persoanelor vârstnice și al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), concursul a oferit posibilitatea unor frumoase experiențe de comuniune, comunicare și iubire între tineri și vârstnici, evidențiind rolul, importanța și necesitatea comuniunii dintre oameni, prin promovarea dialogului între generații, colaborare și întrajutorare reciprocă.

La nivelul Eparhiei Clujului, o comisie numită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și formată din patru membri, pr. prof. Marian Sidon, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, pr. Raul Pap, coordonator al Departamentului de Misiune și Cateheză, pr. prof. Ionuț Chira, profesor de discipline teologice la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”,  și prof. Ioana Angela Mureșan, profesor de limba și literatura română la Colegiul Ortodox clujean, a evaluat mini-proiectele și a desemnat grupul catehetic câștigător, care va reprezenta Arhiepiscopia Clujului la festivitatea de premiere la nivel național din data de 21 mai 2023, la Catedrala Patriarhală.

Proiectul câștigător „Uniți prin credință, unici în ființă” a fost realizat de grupul catehetic al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca, protopopiatul Cluj II, coordonat de preoții Nelu Hales și pr. Adrian Podaru, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, reprezentată de prof. Carmen-Elena Dinuță și Silvia Mariana Pușcaș.

Pe locul al doilea s-au situat două proiecte: „Aspecte mariologice în cântările bisericești” derulat în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, protopopiatul Cluj II, în colaborare cu Asociația de tineri Govora, sub coordonarea preoților Dan Hognogi și Dorin Ielciu, și „Hristos – Pâinea vieții și Vița cea adevărată. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” derulat în Parohia „Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni” (Gherla III), protopopiatul Gherla, sub coordonarea preoților Iulian Paul Isip și Alexandru Farcaș, în colaborare cu „Școala Gimnazială nr. 1” Gherla, reprezentată de prof. Liliana Diana Pop, Rodica Maria Oltean, Ionela Sabo, Nicoleta Măluțan, Alina Prodan și Adelina Țînțaș.

Pe locul al treilea s-a clasat proiectul „Bucuria trăirii tinerilor și vârstnicilor în Hristos” realizat în Parohia Monor, protopopiatul Bistrița, în colaborare cu Școala Gimnazială „Paul Tanco”, sub coordonarea pr. Iuliu Ceușan și a prof. Camelia-Simona Ceușan.

Premii speciale au fost acordate următoarelor grupuri catehetice parohiale: „Sfântul Nicolae” Cluj-Napoca („Tinerețea dincolo de vârstă – în Hristos și în Biserică”), Aghireșu-Sat („Postul Mare: inocență și înțelepciune, trepte spre Înviere”), Huedin II („Cine nu are un bătrân să-și cumpere!”), Șoimeni („Picături de dragoste pentru bunici”), Florești („Doar o iubire oarbă vindecă o durere surdă”), Viișoara („Tineri și vârstnici ridică ochii spre Dumnezeu”), Sita („Comuniunea dintre tineri și vârstnici – calea de a-i da bătrâneții putere și tinereții înțelepciune întru Hristos”), Turda Capelă II („Bunul și buna de lângă mine”), Mărișel („Nepoții – cununa bunicilor”), Soporu de Câmpie („Mai aproape de Hristos”), Arcalia („Întâlnirea și conlucrarea tinerilor și vârstnicilor în Biserică și în comunitate”), Valea Drăganului („Bunicii, izvor de înțelepciune”), Teaca („Bătrânii noștri – izvoare de lumină”), Apahida și Iclod.

Cele 25 de proiecte derulate în protopopiatele Eparhiei Clujului au reunit aproximativ 1500 de copii și tineri, evidențiind astfel preocuparea constantă a Bisericii pentru credincioșii de toate vârstele.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului


Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...