Preoții clujeni, la ședința lunară de protopopiat

de | mart. 13, 2019

Marți, 12 martie 2019, preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj II s-au reunit în ședința administrativă lunară.

Întrunirea prezidată de părintele protopop Alexandru-Constantin Ciui, a debutat la ora 10.00, în Paraclisul Seminarului Teologic, cu săvârșirea slujbei Tedeumului și a continuat în sala ,,episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial. În cadrul ședinței au fost discutate mai multe aspecte ale misiunii preoțești din metropola Transilvaniei, atât din sectorul administrativ cât și din cele cultural și misionar.

Invitatul preoților clujeni a fost preacuviosul părinte Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Astfel, în prima parte a întâlnirii, părintele Simeon le-a vorbit preoților despre rânduielile specifice perioadei liturgice a Postului Mare, evidențiind importanța lor din punct de vedere duhovnicesc și pastoral-misionar. În acest context, părintele protopop a adresat părintelui eclesiarh și prin dânsul tuturor slujitorilor Catedralei, mulțumiri și aprecieri pentru misiunea pe care o desfășoară și de care se bucură în special credincioșii parohiilor din Cluj-Napoca.

În cea de-a doua parte, a fost prezentat preoților proiectul ,,Din suflet pentru satul românesc”, inițiat de Protopopiatul Ortodox Cluj II și dedicat anului 2019 ca an omagial al satului românesc în Patriarhia Română.Întrucât profilul parohiilor din protopopiat este exclusiv urban, proiectul se va desfășura în parteneriat cu câteva parohii din mediul rural din cele două județe ale Arhiepiscopiei Clujului. Proiectul își propune să contribuie la redescoperirea valorilor promovate și păstrate în satul românesc precum credința ortodoxă, tradițiile frumoase, portul popular, arta bisericească dar și alte rânduieli specifice satului.Activitățile principale vor fi: slujirea Sfintei Liturghii cu participarea preoților și a credincioșilor din parohiile partenere și a unui schimb de experiențe între preoți și credincioși; implicarea în soluționarea unor cazuri sociale identificate în comunitățile rurale; organizarea unor excursii pentru copiii proveniți din familii fără posibilități materiale din comunitățile rurale; pelerinaje organizate pentru persoanele vârstnice din parohiile rurale; organizarea unor activități de tineret în parohiile partenere; înzestrarea bisericilor din mediul rural cu veșminte, vase și obiecte liturgice, ș.a..

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost misiunea preoțească din timpul Postului Mare. Astfel, părintele protopop i-a îndemnat pe preoți la respectarea programului liturgic potrivit rânduielilor specifice acestei perioade precum săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite în zilele din timpul săptămânii dar și a celorlalte slujbe.

De asemenea, a fost prezentat preoților și proiectul catehetic propus de biroul de catehizare din cadrul Arhiepiscopiei intitulat ,,De ce plâng sfinții?”, în cuprinsul căruia se regăsesc cateheze la Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Catehezele vor fi susținute în toate bisericile din Cluj-Napoca în duminicile din acest post, după slujbele de seară.

Alte discuții s-au concentrat și în jurul unor activități care se vor organiza la nivel parohial în perioada următoare precum organizarea colectei pentru Fondul Central Misionar și participarea preoților și a credincioșilor clujeni la Marșul pentru Viață, eveniment care va avea loc în data de 23 martie a acestui an.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA