Prima slujbă religioasă la nou-înființata Mănăstire „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dej

de | sept. 18, 2022 | Actualitatea religioasă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 18 septembrie 2022, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat prima slujbă religioasă la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dej. Așezământul monahal este localizat pe „Dealul Bacăului” din municipiu și a fost înființat la data 1 iunie 2022.

Cu acest prilej, în după-amiaza zilei, la Altarul de vară al mănăstirii, părintele exarh Dumitru Cobzaru a citit o rugăciune de binecuvântare și a oficiat Taina Sfântului Maslu, alături de un sobor de 16 clerici. Din sobor au făcut parte protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula – arhim. Nicolae Moldovan, starețul noii mănăstiri – ierom. Fanurie Borza, duhovnicul Mănăstirii Cășiel – protos. Serafim Bădilă, secretarul Protopopiatului Dej – preotul Gavriil Chirilă și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, arhimandritul Dumitru Cobzaru a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre rolul și importanța Crucii în viața creștinului, evocând în acest sens troparul de la Taina Sfântului Maslu: „Doamne, armă asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat nouă; ca se îngrozește și se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei; ca morții i-ai sculat și moartea o ai surpat, pentru aceasta ne închinăm îngropării Tale și Învierii”.

 

De asemenea, starețul mănăstirii, ierom. Fanurie Borza a mulțumit tuturor celor prezenți la prima slujbă religioasă, precum și celor implicați în ctitorirea noii mănăstiri.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale, în frunte cu primarul municipiului Dej, Costan Morar.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Dej, Protopopiatul Dej, județul Cluj, a fost înființată la data de 1 iunie 2022, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, stareț fiind numit ieromonahul Fanurie Borza.

Mănăstirea se va ridica pe locul numit „Dealul Bacăului”, terenul fiind donat de Parohia Dej II, prin generozitatea și bunăvoința preoților (pr. Cătălin Feier și pr. Emil Sabadîș) și credincioșilor acestei parohii.

În perioada următoare vor începe demersurile pentru edificarea noului așezământ monahal, conform protopopului Ioan Buftea.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Protopopiatul Dej

Ultimele articole

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor prezenta la finalul săptămânii două spectacole cu magie, aventuri și învățăminte de viață. Este vorba de „Palkó és Panna”/„Palkó si Panna” (sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 11) și de „Croitorașul cel isteț”...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...