Prima teză de doctorat la disciplina Drept Canonic Ortodox, susținută de un viețuitor de la Mănăstirea Putna, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | feb. 14, 2024

La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, marți, 13 februarie 2024, a fost prezentată, în susținere publică, prima teză de doctorat la disciplina Drept Canonic Ortodox, cu tema „Regimul canonic al voturilor monahale în Biserica Ortodoxă Română și interferențele lor cu legislația civilă”.

Autorul tezei de doctorat este protosinghelul Iustin Taban, doctor în Istorie, viețuitor, ghid muzeal și consilier juridic al Mănăstirii Putna, iar lucrarea elaborată, intitulată „Regimul canonic al voturilor monahale în Biserica Ortodoxă Română și interferențele lor cu legislația civilă”, a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, titularul catedrei de Drept Canonic Ortodox.

„Miza lucrării este o mai bună înțelegere a locului canonic al monahilor în Biserică, între stările constitutive ale ei – «clerici, monahi și mireni» (art. 1 din Statutul Bisericii), dar și în societate, prin observarea felului în care monahii își pot exercita drepturile civile ca cetățeni, într-un mod care să corespundă disciplinei monahale”, a explicat autorul tezei.

În privința structurii, teza este alcătuită din patru părți. În prima parte este analizată apariția și dezvoltarea monahismului în Biserică, în primele secole, și integrarea canonică în Biserică odată cu Sinodul al IV-lea de la Calcedon (451), care a așezat monahii sub autoritatea episcopului. În partea a doua este descrisă asumarea treptată a voturilor monahale în cadrul rânduielilor existente în tradiția liturgică a Bisericii noastre: rânduiala rasoforiei, rânduiala schimei mici și rânduiala schimei mari. Partea a treia a tezei este dedicată analizei modului în care cele trei voturi monahale (sărăcia, fecioria, ascultarea) interacționează cu drepturile și libertățile civile, și problemele canonice sau juridice pe care le pot pune aceste interacțiuni; iar în ultimul capitol (partea a patra) este analizat felul în care voturile monahale pot înceta, prin abandonarea lor voluntară de către monah sau prin pedeapsa disciplinară a excluderii din monahism, aplicată de Chiriarh sau de Consistoriu, ca instanță de judecată bisericească.

„Tema noastră de cercetare privește cele trei voturi monahale – sărăcia, fecioria, ascultarea – în perspectivă canonică, așa cum sunt ele prezente în dreptul canonic al Bisericii Ortodoxe Române, și felul în care interacționează cu legislația civilă și cu drepturile și libertățile persoanei. Subiectul ales este unul inedit, căci istoriografia noastră bisericească din ultimele decenii s-a preocupat mai ales de latura misionară și de spiritualitate a monahismului, și mai puțin de dimensiunea lui canonică. Ca spațiu al cercetării, avem în vedere dreptul canonic al Bisericii Ortodoxe Române din 1990 și până în prezent, respectiv Statutul, Regulamentele și hotărârile sinodale care privesc voturile monahale. De asemenea, observăm felul în care voturile monahale sunt exprimate în tradiția canonică a Bisericii (Canoanele Sinoadelor Ecumenice, Locale și ale Sf. Părinți), în legislația bizantină și în unele legiuiri bisericești mai vechi, ca bază istorică pentru a înțelege cum au fost receptate vechile norme în dreptul bisericesc actual. În același timp, cercetăm legislația civilă a statului cu privire la cultele religioase și unele spețe din jurisprudența românească, pentru a observa interacțiunea dreptului canonic cu dreptul civil în ceea ce privește voturile monahale”, a spus protos. Iustin Taban, autorul tezei.

Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: președinte  – pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca; conducător ştiinţific – pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu (UBB Cluj-Napoca); referenți: pr. prof. univ. dr. Georgică Grigoriță (Universitatea din București), pr. conf. univ. dr. Emilian-Iustinian Roman (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), și conf. univ. dr. Liviu-Marius Harosa (UBB Cluj-Napoca).

Conform metodologiei, îndrumătorul de doctorat și membrii comisiei au dat citire referatelor și au adresat întrebări pe marginea temei. La finalul susținerii, candidatului la titlul de doctor în Teologie, membrii comisiei i-au acordat calificativul „Foarte bine” cu Magna cum laude.

Prezent la eveniment, starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a rostit un cuvânt duhovnicesc și l-a felicitat pe părintele Iustin Taban, doctor pentru a doua oară – având un doctorat în Istorie -, pentru munca depusă în realizarea lucrării științifice și a apreciat urcușul său academic, profesional și duhovnicesc.

Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă, acesta fiind depus de noul doctor în Teologie, protos. dr. Iustin Taban, în paraclisul facultăţii.

La eveniment au participat numeroși invitați: cadre universitare, clerici, teologi, membri ai familiei, prieteni și colegi. Printre cei prezenți s-au numărat: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului – arhim. dr. Dumitru Cobzaru, starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, care este și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, și directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci.

Teza este depusă la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, iar rezumatul ei poate fi accesat pe pagina web a Institutului de Studii Doctorale al UBB.

Date despre autor

Protos. Iustin Taban este absolvent al Facultății de Drept a Universității din București (2001-2005), absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2009-2013), doctor în Istorie (Evul Mediu) la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2012-2017) și doctor în Teologie (Drept Canonic Ortodox) la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2019-2024). Este autorul a numeroase articole și studii de specialitate. Din anul 2005 până în prezent, acesta este viețuitor al Mănăstirii Putna, având ascultarea de preot slujitor, ghid muzeal și consilier juridic.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Darius Echim și Dumitru Cucura

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...