Primul hram al Mănăstirii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea Mărișel

de | aug. 16, 2016

Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit la 16 august pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Cu acest prilej, Mănăstirea nou înființată cu hramul Sfinții Martiri Brâncoveni din localitatea Mărișel, protopopiatul Huedin și-a sărbătorit primul hram, în prezența Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei și a câtorva sute de credincioși.

Pe Altarul de vară al mănăstirii, Mitropolitul Clujului, împreună cu un numeros sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a rostit și cuvântul de învățătură la praznicul Sfinților Martiri Brâncoveni. Din soborul care a slujit alături de Înaltpreasfinția Sa au făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru și protopopul Huedinului, părintele Dan Lupuțan. Cu ocazia prezenței la hramul așezământului monahal, ierarhul a vizitat la final șantierul mănăstirii, unde se construiesc în prezent biserica de zid și corpul de chilii.

Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea Mărișel,  situată la aproximativ 2 km de binecunoscuta „Cruce a Iancului” a fost înființată în 2015 și este al șaselea așezământ monahal din protopopiatul Huedin. Piatra de temelie pentru noua mănăstire a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Andrei anul trecut, pe 19 august. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată atunci părintelui ieromonah Paisie Plic, de la Mănăstirea Remetea din județul Alba.

Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni

elena-murariu-brancoveanu-1

Moartea mucenicească a Voievodului Ţării Româneşti Constantin Brancoveanu, împreună cu fiii săi, Constanin, Ștefan, Radu și Matei și a sfetnicului Ianache a avut loc la Constantinopol.

Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac marcând istoria Neamului şi a Bisericii. Osemintele Sfântului Voievod Martir, aduse în ţară la anul 1720, de către doamna Maria, soţia sa, au fost înmormântate în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitorie a domnitorului. La 20 iunie 1992, Biserica Ortodoxa Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni, stabilindu-le zi de pomenire la 16 August, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA